Przepisy Grzegorza Łapanowskiego na walentynkową kolację
14 lutego to wyjątkowa data dla wszystkich zakochanych. W tym dniu chcemy wykazać się kreatywnością, aby zaskoczyć ukochaną osobę i sprawić jej przyjemność. Sprawdzonym pomysłem na niezapomniane Walentynki jest kolacja we dwoje przyrządzona przez jednego z partnerów. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, pomoże Wam dobrać odpowiednie menu.
Sukces walentynkowej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Postarajmy się, aby potrawy, które wybierzemy były zróżnicowane i oryginalne, przyrządzone specjalnie na tą okazję. Komponując dania na walentynkowy wieczór, warto pamiętać o składnikach uznawanych powszechnie za rozpalające zmysły afrodyzjaki np. czekolada, krewetki, TABASCO®, awokado, cynamon i truskawki.
Przykładowe menu walentynkowe autorstwa Grzegorza Łapanowskiego:
GUACAMOLE – PASTA Z AWOKADO NA OSTRO
Składniki:
4 dojrzałe avocado
2-3 łyżki białego serka naturalnego
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Pół pęczka świeżej kolendry
Sok z połowy limonki
TABASCO® Habanero
Sól, pieprz
Wykonanie:
Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać serek, roztarty czosnek i drobno posiekaną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i sok z limonki. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.
KACZKA Z POMARAŃCZAMI JABŁKAMI I SOSEM SOJOWYM
Składniki:
1 cała kaczka
2 średnie jabłka
2 pomarańcze
2-3 łyżki suszonego majeranku
kilka gałązek tymianku
kilaka gałązek rozmarynu
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
2-3 łyżki miodu
sól i pieprz
Wykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jabłka i pomarańcze dobrze umyć. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym Kikkoman i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka dobrze się zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.
OGNISTE OWOCE:
Składniki
100g brązowego cukru
100 ml wody
kilka kropel TABASCO®
175g truskawek
175g malin
1 melon, obrany i pokrojony na kawałki
100g jagód
4 łyżki serka Mascarpone
Wykonanie:
Najpierw należy przygotować zalewę. Cukier wsyp na patelnię i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na wolnym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego syropu. Dodaj sos TABASCO®. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój truskawki na połówki i umieść je w miseczce wraz z malinami, kawałkami melona i jagodami. Polej pikantnym syropem. Podawaj z gałką Mascarpone.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.