Przepis na pszenne bułki na oleju rzepakowym
Artykuł zewnętrzny
Bułki pszenne i olej rzepakowy
Nim przystąpię do podania przepisu na tytułowe bułeczki, pozwolicie że skrobnę kilka słów na temat testowanego przeze mnie oleju oraz szejkera do sosów :)
Olej rzepakowy jest bogaty w wiele witamin i kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych, które nam ssakom dwunożnym bardzo się przydają. Zawartość kwasów tłuszczowych typu omega- 3 jest dziesięciokrotnie większa, niż w obecnie królującej na naszych stołach oliwie z oliwek. Dodatkowo zawiera cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 , stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A, która ma korzystny wpływ na nasze włosy, skórę a także oczy. Przyczynia się do prawidłowego wzrostu kości i mocnych zębów, tych większych ssaków jak i tych dopiero co poznających świat oraz wpływa również na odporność organizmu. Olej rzepakowy również, jest wskazany jak najbardziej dla osób z problemami kardiologicznymi, a to dzięki temu, że zawiera kwasy ALA i LA, które pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. To by było tyle tytułem wstępu, jeśli idzie o walory zdrowotne płynące ze stosowania oleju rzepakowego w codziennej diecie.
W jaki sposób ssaki dwunożne mogą stosować olej rzepakowy? więc sprawa przedstawia się tak:
– olej nadaje się do smażenia,
– przygotowania wszelakiego typu sosów lekkich winegret lub gęstsze z dodatkiem jogurtu, czyli dressingi lub dipy, idealne do chrupiących przekąsek,
– a także do przygotowania maseczki odżywczej i do manicure ;)
A teraz zapraszam, na pyszne bułeczki :)
Składniki:
– 50 g drożdży,
-1 łyżka cukru,
– 1/4 l wody,
– 500 g mąki,
– 1 łyżeczka soli,
– 4 łyżki oleju rzepakowego.
Wykonanie:
W misce rozmieszać drożdże wraz z cukrem, do uzyskania płynnej masy. Na roztwór przesiać mąkę, dodać olej oraz wodę w której rozpuszczamy sól.
Ciasto można wyrabiać ręcznym mikserem- ja tak robiłam.Na początku na niskim poziomie (2), dopóki ciasto nie stało się gładkie i przestanie przylepiać do brzegów.
Z ciasta uformować kulkę i nakryć misę z ciastem, wstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień z rana ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki lub podłużne bagietki.
Uformowane bułeczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je olejem i posypać do smaku sezamem, makiem czy tym co tam chcemy. Ja użyłam czarnego sezamu. W ten sposób przygotowane bułki odstawiamy na ok. 20 min., a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 225C przez czas 10-20 minut, wszystko zależy od Waszej kuchenki.
Z podanej porcji ciasta wychodzi 9 większych bułeczek.
Testowała:
Beata – Aktualnie nie pracuję, zajmuję się prowadzeniem domu i wychowywaniem dwójki różnopłciowych dzieci, w wieku 6 i 3 lat. Oprócz tego, jestem blogerką, i prowadzę kilka blogów. Tematyka ich jest zróżnicowana, ponieważ dotyczy, kulinarii oraz testowania. Lubię odkrywać nowości zarówno w kosmetykach, jak i swerze kulinarnej. http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/ & http://kuanan-testuje.blogspot.com