Przepis na pszenne bułki na oleju rzepakowym

8 marca 2013,
dodał: Kuanan
Artykuł zewnętrzny

Bułki pszenne i olej rzepakowy

Nim przystąpię do podania przepisu na tytułowe bułeczki, pozwolicie że skrobnę kilka słów na temat testowanego przeze mnie oleju oraz szejkera do sosów :)

Olej rzepakowy jest bogaty w wiele witamin i kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych,  które nam ssakom dwunożnym bardzo się przydają. Zawartość kwasów tłuszczowych typu omega- 3 jest dziesięciokrotnie większa, niż w obecnie królującej na naszych stołach oliwie z oliwek. Dodatkowo zawiera  cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 , stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A, która ma korzystny wpływ na nasze włosy, skórę a także oczy. Przyczynia się do prawidłowego wzrostu kości i mocnych zębów, tych większych ssaków jak i tych dopiero co poznających świat oraz wpływa również na odporność organizmu.  Olej rzepakowy również, jest wskazany jak najbardziej dla osób z problemami kardiologicznymi, a to dzięki temu, że zawiera kwasy ALA i LA, które pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. To by było tyle tytułem wstępu, jeśli idzie o walory zdrowotne płynące ze stosowania oleju rzepakowego w codziennej diecie.

W jaki sposób ssaki dwunożne mogą stosować olej rzepakowy? więc sprawa przedstawia się tak:

– olej nadaje się do smażenia,
– przygotowania wszelakiego typu sosów lekkich  winegret lub gęstsze z dodatkiem jogurtu, czyli dressingi lub dipy, idealne do chrupiących przekąsek,
– a także do przygotowania maseczki odżywczej i do manicure  ;)
A teraz zapraszam, na pyszne bułeczki :)

Składniki:

– 50 g drożdży,
-1 łyżka cukru,
– 1/4 l wody,
– 500 g mąki,
– 1 łyżeczka soli,
– 4 łyżki oleju rzepakowego.

Wykonanie:

W misce rozmieszać drożdże wraz z cukrem, do uzyskania płynnej masy. Na roztwór przesiać mąkę, dodać olej oraz wodę w której rozpuszczamy sól.
Ciasto można wyrabiać ręcznym mikserem- ja tak robiłam.Na początku na niskim poziomie (2), dopóki ciasto nie stało się gładkie i przestanie przylepiać do brzegów.
Z ciasta uformować kulkę i nakryć misę z ciastem, wstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień z rana ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki lub  podłużne bagietki.
Uformowane bułeczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je olejem i posypać do smaku sezamem, makiem czy tym co tam chcemy. Ja użyłam czarnego sezamu. W ten sposób przygotowane bułki odstawiamy na ok. 20 min., a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 225C przez czas 10-20 minut, wszystko zależy od Waszej kuchenki.
Z podanej porcji ciasta wychodzi 9 większych bułeczek.

 

Testowała:

Beata – Aktualnie nie pracuję, zajmuję się prowadzeniem domu i wychowywaniem dwójki różnopłciowych dzieci, w wieku 6 i 3 lat. Oprócz tego, jestem blogerką, i prowadzę kilka blogów. Tematyka ich jest zróżnicowana, ponieważ dotyczy, kulinarii oraz testowania. Lubię odkrywać nowości zarówno w kosmetykach, jak i swerze kulinarnej. http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/ & http://kuanan-testuje.blogspot.com



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.