Przepis na kluski śląskie – jak zrobić tradycyjne kluseczki
Czy znacie kogoś, kto nie lubi klusek śląskich? Jeżeli tak, to koniecznie pokażcie mu te nietypowe przepisy na ich wykonanie. Macie jakieś swoje ulubione? Czy wiecie, skąd się wywodzą? Słyszeliście o kolorowych kluskach?
Co nieco o kluskach
Jak sama nazwa wskazuje, wywodzą się ze Śląska. Można je również spotkać pod nazwami kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy lub gumiklyjzy. Wiąże się z nimi pewna legenda. Dawno, dawno temu w miejscowości Zielony Dąb żył chłop Konrad. Jego żona słynęła z robienia przepysznych klusek. Niestety zmarła na dżumę, a mężowi zaczęła grozić śmierć głodowa. Pewnego dnia Konrad udał się do Wrocławia i zmęczony przysnął pod kościołem św. Idziego. W śnie spotkał się ze swoją ukochaną, która podarowała mu magiczny kociołek. Obiecała mu, że będzie się co noc napełniał kluskami. Konrad musiał obiecać żonie, że zawsze na dnie naczynia pozostanie jedna kluska. Po przebudzeniu sen się ziścił, jednak chłop nie był w stanie się powstrzymać i przegrał z pazernością. Ostatnia kluska poszybowała na szczyt arkady i zamieniła się w kamień. Tym sposobem kociołek już nigdy się nie napełnił.
Z początku wykonywano kluski jedynie z mąki i ziemniaków, jednak z czasem przepis ewoluował i zyskał na smaku. Istnieją dwie metod formowania klusek śląskich. Pierwszą z nich jest wybieranie po kawałeczku ciasta prosto z miski, a następnie formowanie kulek. Druga opiera się na tworzeniu z ciasta wałka i krojeniu go na kawałki. Dopiero na końcu układa się je w odpowiedni kształt.
Idealna kluska ma wymiary 5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości. Ich kolor jest zależny od rodzaju ziemniaka, ale wacha się między białokremowym a lekką żółcią. Oczywiście nie powinno zabraknąć charakterystycznej dziurki, wgłębienia w klusce. Służy ona do zatrzymywania sosu. Podaje się je jako dodatek dań mięsnych z sosem, ze słoniną a nawet i na słodko ze śmietaną i cukrem.
Klasyczne
Co kupić?
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obierzcie, ugotujcie a następnie przeciśnijcie przez praskę. Teraz odejmijcie z 1/4 ziemniaków, a w to miejsce dajcie mąkę, po czym włóżcie je z powrotem. Dodajcie jajko, sól i ugniećcie wszystko na ciasto. Następnie uformujcie kształt klusek śląskich i gotujcie je w osolonym wrzątku. Gotujcie je przez 2 minuty, aż wypłyną.
Buraczkowe
Co kupić?
- 30 dkg ugotowanych ziemniaków
- 1 ugotowany burak ćwikłowy
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki musicie zmielić i przecisnąć przez praskę. Buraka obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na najmniejszych oczkach. Zmieszajcie ze sobą warzywa i ugniećcie je w misce. Masę podzielcie na cztery części. Podnieście jedną, dodajcie mąkę i z powrotem przykryjcie całość. Wyróbcie masę na gładkie ciasto, po czym formujcie kluski z dziurką na środku. Gotujcie je w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną.
Nadziewane
Co kupić?
- ziemniaki 0,5 kg
- mąka ziemniaczana 4 łyżki
- pieczarki 6 sztuk
- cebula 1 sztuka
- Magii 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz szczypta
- olej 1 łyżka
Z jabłkiem
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól do gotowania
- 1 miękkie jabłko
Z curry
Co kupić?
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,25 mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
Kurczak
- 0,5 piersi z kurczaka
- przyprawa curry
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki jogurtu
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotujcie i przeciśnijcie przez praskę. Masę podzielcie na cztery części. Podnieście jedną, dodajcie mąkę, masło, jajko i z powrotem przykryjcie całość. Ugniećcie ciasto na gładką masę i formujcie kluski śląskie. Ugotujcie je w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia.
Kurczaka umyjcie, pokrójcie w kostkę i wymieszajcie z przyprawami. Smażcie na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia zalejcie kurczaka sosem z jogurtu, śmietany, curry i wody. Podawajcie z kluskami.
Szpinakowe
Co kupić?
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 100g szpinaku
- 400g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotujcie i przeciśnijcie przez praskę. Szpinak zmiksujcie na mus i wymieszajcie z ziemniakami oraz mąką. Ugniećcie na ciasto i formujcie kulki. Gotujcie w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Marchewkowe
- 500 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 125 g mąki ziemniaczanej
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz marchewkę ugotujcie i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie mąkę oraz sól i ugniećcie na ciasto. Formujcie kulki i gotujcie w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia.