Przepis na drinki: Mojito Beskidzkie i Balladyna
Koktajle, potocznie zwane drinkami, stają się coraz bardziej popularne. Dzisiaj nikogo już nie zdziwi koktajl podany w wyżłobionym ananasie lub fantazyjnej szklance z ozdobami. A jak to było kiedyś? Czy nasi przodkowie znali taką formą podawania napojów alkoholowych?
Historia drinków sięga czasów rewolucji przemysłowej jednak już w czasach starożytnych, Rzymianie i Grecy mieli zwyczaj dodawania do wina przypraw lub aromatów co miało zwiększyć lub zmniejszyć moc napojów. Serwowano je podczas posiłków lub jako aperitif – tego typu mieszanki można uznać za praprzodków naszych współczesnych drinków.
Niektóre klasyczne koktajle pojawiły się na początku XIX w., jak na przykład Brandy Coctail (prawdopodobnie pierwszy drink w historii), Mint Julep czy też Daiquiri. Niewątpliwie jednak, najważniejszym wydarzeniem XIX wieku, w tej dziedzinie było pojawienie się w 1862 r. pierwszego zbioru przepisów koktajlowych.
Złoty okres dla drinków rozpoczął się na przełomie lat 20 i 30 XX w; szalone lata w Europie i prohibicja w Ameryce, to dwa najważniejsze zjawiska tego okresu. Mimo zakazu spożywania i produkcji napojów wyskokowych w USA, ich konsumpcja nie spadła. Raczono się nimi w zakamuflowanych barach speakeasies. Wówczas to koktajle stały się cennym i coraz częściej poszukiwanym obiektem pożądania. Po zakończeniu prohibicji rozpoczął się nowy rozdział w historii drinków. Powstały wówczas takie klasyki jak Mai Tai, Screwdriver i Rusty Nail. Picie koktajli stało się wyznacznikiem stylu, przynależności do klasy społecznej. Dziś, w dobie Internetu, amatorzy i barmani z całego świata wymieniają się doświadczeniami, dzięki którym powstają wciąż nowe receptury.
W Polsce spożycie drinków staje się coraz bardziej popularne, odchodzimy od picia kieliszkowego
i zaczynamy hołdować zasadzie „im drink bardziej skomplikowany, tym lepiej”. Sami też eksperymentujemy i tworzymy swoje własne indywidualne drinki. O czym należy jednak pamiętać by nasz koktajl był dobrze zrobiony?
Oto przykazania, które powinien zapamiętać każdy wielbiciel przygotowywania koktajli:
· drink nie powinien zawierać więcej niż 5 składników,
· nie wolno wstrząsać napojów gazowanych w shakerze,
· wlewać należy alkohole począwszy od najmocniejszych, przez najsłabsze, na sokach
i syropach skończywszy,
· zawsze powinno się sprawdzać świeżość jajek, śmietany i mleka zanim dodamy je do drinka,
· w miarę możliwości należy używać tylko świeżo wyciskanych soków.
A zatem do dzieła!
MOJITO BESKIDZKIE
· 40 ml wódki Extra Żytnia
· 4 gałązki mięty
· 2 łyżeczki cukru
· Limonka pokrojona w ćwiartki
· Kruszony lód
· Woda sodowa
Do szklanki włożyć miętę, cukier i pokrojone limonki, ugniatać za pomocą drewnianego tłuczka. Dodać Extra Żytnia i lód, uzupełnić woda sodową.
BALLADYNA
· 40 ml wódki Extra Żytnia
· 20 ml białego, wytrawnego martini
· 40 ml toniku
· Cytryna lub limonka
Martini i wódkę Extra Żytnią wlać do shakera. Dodać dwie kostki lodu, plasterek cytryny/limonki, wstrząsać aż do wyciśnięcia soku z owocu. Następnie odcedzić i przelać do szklanki. Uzupełnić kostkami lodu, dekorować plastrem cytryny/limonki.