Czekoladowy suflet – przepis na danie poprawiające humor

3 września 2012, dodał: marta-gotuje.pl
Artykuł zewnętrzny

Nic nie poprawia humoru, tak jak czekolada!  :)

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 165 g cukru
  • 70 g mąki pszennej

Czekoladę z margaryną rozpuszczamy na parze. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy wystudzoną, ale płynną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.  Na koniec dodajemy ubitą pianę.

Masę przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 12 min.

Do środka masy można dodać kawałek czekolady mlecznej lub gorzkiej, aby po upieczeniu uzyskać efekt płynnego nadzienia. Na wierzch można też wysypać płatki migdałów.

Smacznego : )

file1326658195