Przepis na ciasto do pizzy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie :
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Mąkę przesiewamy na stolnic tworząc kopczyk a w nim wgłębienie do którego wlewamy bardzo powoli rozczyn. Lekko zagniatamy ciasto (Pamiętaj aby podczas zagniatania ciasta mieć wysmarowane ręce oliwą). Dodajemy sól rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Z wyrobionego ciasta tworzymy jedną dużą lub dwie małe pizze i odstawiamy na co najmniej godzinę w ocieplone miejsce aż ciasto wyrośnie, przykrywamy ciasto wilgotna ściereczką. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko rozwałkowujemy i przyrządzamy dalej wedle upodobań. Pieczemy około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Smacznego !
fot. redakcja