przekaska z brzoskwinią

3 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

4 połówki brzoskwiń z puszki

100 g orzechów laskowych

100 g rukoli

1 sałata rzymska

50 g oliwek zielonych

4 plastry polędwicy

100 g sera pleśniowego blue

4 łyżeczki żurawiny całej ze słoika

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka soku z brzoskwiń

1 łyżeczka miodu

sól prowansalska z dodatkiem lawendy i płatków nagietka

pieprz

  • rukolę i sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki,
  • układamy na talerzach,
  • polędwicę kroimy w paski, układamy na sałacie,
  • orzechy prażymy na suchej patelni,
  • dodajemy do sałatki razem z  oliwkami,
  • z oliwy, soku, octu, miodu, soli i pieprzu robimy dressing, polewamy sałatkę,
  • na wierzchu układamy po jednej brzoskwini,
  • ser kroimy w kostkę, układamy na brzoskwini, polewamy łyżeczką żurawiny