przekaska z brzoskwinią
Artykuł zewnętrzny
4 połówki brzoskwiń z puszki
100 g orzechów laskowych
100 g rukoli
1 sałata rzymska
50 g oliwek zielonych
4 plastry polędwicy
100 g sera pleśniowego blue
4 łyżeczki żurawiny całej ze słoika
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z brzoskwiń
1 łyżeczka miodu
sól prowansalska z dodatkiem lawendy i płatków nagietka
pieprz
- rukolę i sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki,
- układamy na talerzach,
- polędwicę kroimy w paski, układamy na sałacie,
- orzechy prażymy na suchej patelni,
- dodajemy do sałatki razem z oliwkami,
- z oliwy, soku, octu, miodu, soli i pieprzu robimy dressing, polewamy sałatkę,
- na wierzchu układamy po jednej brzoskwini,
- ser kroimy w kostkę, układamy na brzoskwini, polewamy łyżeczką żurawiny