Przegrzebki Chupi z makaronem farfalle
Artykuł zewnętrzny
- 4 świeże przegrzebki ( Małże św.Jakuba )
- 100 gram makaronu farfalle
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- natka pietruszki
Makaron farfalle gotujemy w osolonej wodzie.W międzyczasie oczyszczone przegrzebki solimy i pieprzymy.Ząbek czosnku siekamy drobniutko.Na małej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek , następnie dodajemy łyżeczkę masła.Kiedy masło się rozpuści , układamy przyprawione przegrzebki na patelni i smażymy około 90 sekund z każdej strony , nie więcej bo wtedy przegrzebki zrobią się gumowate.Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek , tak aby przegrzebki trochę przesiąkły zapachem czosnku.Nasze małże układamy na ugotowanym farfalle , polewamy świeżą oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego