Nieziemsko pyszne i proste koktajle owocowe – zabieraj je do pracy i pij codziennie!

1 marca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego i bardzo zdrowego, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie smacznych, i słodkich owoców z jogurtem lub mlekiem.

proste koktajle owocowe

Koktajl truskawkowo-arbuzowy

Składniki:
– 400 g truskawek
– 200 g arbuza bez pestek
– 4 łodyżki bazylii
– 100 g chudego, łagodnego jogurtu naturalnego
– 10 łyżek kruszonego lodu

Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Truskawki naciąć i odłożyć do dekoracji. Miąższ arbuza pokroić w grubą kostkę. Bazylię umyć, osuszyć i oderwać listki. Truskawki, arbuz, bazylię, jogurt i 4 łyżki kruszonego lodu włożyć do blendera i drobno zmiksować.

Koktajl truskawkowo-arbuzowy

Koktajl z ananasem

Składniki:
– 425 g ananasa pokrojonego na kawałki (2 filiżanki)
– 1 średniej wielkości mrożony banan
– 2 łyżeczki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 60 g niskotłuszczowego zwykłego jogurtu greckiego lub innego jogurtu naturalnego
– 180 ml mleka roślinnego (¾ szklanki)

Przygotowanie:
Umieścić wszystkie składniki w blenderze kuchennym i wymieszać. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodać więcej mleka lub wody. Dodać miód do smaku.

Koktajl z ananasem

Koktajl z dyni

Składniki:
– 1 szklanka miąższu z dyni
– 3 szklanki mleka
– ½ szklanki jogurtu waniliowego
– ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
– ¼ szklanki krakersów, pokruszonych

Przygotowanie:
Dynię zamrozić. Dodać mleko i jogurt oraz cynamon i zmiksować do uzyskania gładkości. Na wierzchu posypać krakersami.

Koktajl z dyni

Koktajl brzoskwiniowo-bananowy

Składniki:
– 1 1/2 szklanki brzoskwiń (świeżych lub mrożonych)
– 1 banan (mrożony)
– 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3/4 szklanki mleka migdałowego

Przygotowanie:
Dodać wszystkie składniki do blendera. Zmiksować na wysokich obrotach.

Koktajl brzoskwiniowo-bananowy

Koktajl jagodowo-bananowy

Składniki:
– 4 bardzo dojrzałe banany, obrane, pokrojone na kawałki i zamrożone
– 200 g mrożonych jagód
– 450 ml mleka ryżowego, sojowego lub orzechowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować ¼ mrożonych bananów i jagód połową mleka ryżowego, aż będą gładkie. Stopniowo dodawać pozostałe kawałki banana, jagody, mleko ryżowe i ekstrakt waniliowy, aż wszystko będzie gładkie i dobrze połączone.

Koktajl jagodowo-bananowy

Koktajl z gruszki i mango

Składniki:
– 2-3 łyżki białych nasion chia
– 1/2 szklanki wody
– 2 dojrzałe gruszki, obrane, wydrążone i grubo posiekane
– miąższ z 1 mango, grubo posiekany
– 1 1/2 szklanki mleka lub mleka migdałowego
– 1 szklanka jogurtu waniliowego
– 1 łyżka miodu
– 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
– szczypta mielonej soli himalajskiej

Przygotowanie:
Zalać nasiona chia wodą i moczyć przez 20 min., aż powstanie gęsty żel. W blenderze zmiksować żel z nasion chia i pozostałe składniki i podawać.

Koktajl z gruszki i mango

zobacz również:

Koktajle z liśćmi – różne przepisy

 

Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy

Koktajle owocowe – dużo przepisów

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz