Produkty wegetariańskie – jakie są ich zalety w diecie? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Produkty wegetariańskie – jakie są ich zalety w diecie?

19 maja 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Produkty wegetariańskie cieszą się coraz większą popularnością, również wśród osób, które na co dzień jedzą mięso. Osobną kategorię stanowią produkty wegańskie, czyli te w pełni pochodzenia roślinnego. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

produkty roślinne

Obraz autorstwa Freepik

Produkty wegetariańskie – nie tylko dla wegetarian!

Wiele osób myśli, że produkty wegetariańskie są kupowane jedynie przez osoby całkowicie rezygnujące ze spożywania mięsa. Mają opory przed ich jedzeniem, ponieważ boją się, że nie dostarczą one wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeszcze większe obawy wzbudzają produkty wegańskie. Należy jednak pamiętać o tym, że każda dieta, niewłaściwie ułożona, wiąże się z ryzykiem spożycia zbyt małych ilości substancji odżywczych. Dotyczy to zarówno diety bezmięsnej, jak i tej uwzględniającej mięso. Produkty wegetariańskie i produkty wegańskie mogą być z powodzeniem wykorzystywane przez osoby na diecie fleksitariańskiej, które chcą zadbać o swoje zdrowie i dostarczać sobie odpowiednich składników odżywczych. Produkty roślinne wysokiej jakości wchodzą w skład oferty Garden Gourmet. Przepisy na ich bazie można znaleźć tutaj – https://www.gardengourmet.pl/przepisy.

Zalety włączenia produktów wegetariańskich do diety

Produkty wegetariańskie stanowią doskonałe źródło m.in. błonnika pokarmowego. Wzbogacenie diety dodatkowo o owoce i warzywa dostarczy organizmowi witaminy C, flawonoidów, tokoferoli i karotenoidów. Bogate w nie są m.in.: papryka, pietruszka, pomidory, kapusta, marchew, truskawki, czarna porzeczka, owoce cytrusowe i inne. Zawarte w nich substancje przeciwdziałają chorobom nowotworowym, dolegliwościom układu krążenia i zwiększają odporność organizmu na infekcje. Również produkty wegańskie mają wiele zalet i wbrew powszechnym opiniom, mogą dostarczyć sporej ilości białka. Pochodzi ono m.in. z roślin strączkowych czy białka sojowego. Właśnie dlatego warto czasami zamiast po mięso sięgnąć po tofu czy tempeh. Urozmaicenie diety pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i może opóźniać procesy starzenia organizmu. Nie oznacza to oczywiście, że każdy powinien natychmiast zrezygnować całkowicie ze spożywania mięsa. Włączając do diety produkty wegetariańskie i produkty wegańskie zyskuje się motywację do poszerzenia horyzontów kulinarnych i przyjrzenia się popełnianym wcześniej błędów oraz wyeliminowania ich.*

Produkty roślinne – aspekt etyczny i ekonomiczny

Poza kwestiami związanymi ze zdrowiem, warto wspomnieć o tym, że wiele osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa ze względów etycznych. Wynika to głównie z cierpienia zwierząt, wykorzystywanych do produkcji mięsa. Nie bez znaczenia pozostaje aspekt dbania o środowisko naturalne. W dzisiejszych czasach ekologia i zrównoważony rozwój zyskują coraz większą popularność.

*źródło do informacji na temat zalet produktów wegetariańskich:

https://dbc.wroc.pl/Content/116435/Cader_Lesiow_Weganizm_i_wegetarianizm_jako_diety_we_wspolczesnym.pdf.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...