Produkty wegetariańskie – jakie są ich zalety w diecie?
Produkty wegetariańskie cieszą się coraz większą popularnością, również wśród osób, które na co dzień jedzą mięso. Osobną kategorię stanowią produkty wegańskie, czyli te w pełni pochodzenia roślinnego. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Obraz autorstwa Freepik
Produkty wegetariańskie – nie tylko dla wegetarian!
Wiele osób myśli, że produkty wegetariańskie są kupowane jedynie przez osoby całkowicie rezygnujące ze spożywania mięsa. Mają opory przed ich jedzeniem, ponieważ boją się, że nie dostarczą one wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeszcze większe obawy wzbudzają produkty wegańskie. Należy jednak pamiętać o tym, że każda dieta, niewłaściwie ułożona, wiąże się z ryzykiem spożycia zbyt małych ilości substancji odżywczych. Dotyczy to zarówno diety bezmięsnej, jak i tej uwzględniającej mięso. Produkty wegetariańskie i produkty wegańskie mogą być z powodzeniem wykorzystywane przez osoby na diecie fleksitariańskiej, które chcą zadbać o swoje zdrowie i dostarczać sobie odpowiednich składników odżywczych. Produkty roślinne wysokiej jakości wchodzą w skład oferty Garden Gourmet. Przepisy na ich bazie można znaleźć tutaj – https://www.gardengourmet.pl/przepisy.
Zalety włączenia produktów wegetariańskich do diety
Produkty wegetariańskie stanowią doskonałe źródło m.in. błonnika pokarmowego. Wzbogacenie diety dodatkowo o owoce i warzywa dostarczy organizmowi witaminy C, flawonoidów, tokoferoli i karotenoidów. Bogate w nie są m.in.: papryka, pietruszka, pomidory, kapusta, marchew, truskawki, czarna porzeczka, owoce cytrusowe i inne. Zawarte w nich substancje przeciwdziałają chorobom nowotworowym, dolegliwościom układu krążenia i zwiększają odporność organizmu na infekcje. Również produkty wegańskie mają wiele zalet i wbrew powszechnym opiniom, mogą dostarczyć sporej ilości białka. Pochodzi ono m.in. z roślin strączkowych czy białka sojowego. Właśnie dlatego warto czasami zamiast po mięso sięgnąć po tofu czy tempeh. Urozmaicenie diety pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i może opóźniać procesy starzenia organizmu. Nie oznacza to oczywiście, że każdy powinien natychmiast zrezygnować całkowicie ze spożywania mięsa. Włączając do diety produkty wegetariańskie i produkty wegańskie zyskuje się motywację do poszerzenia horyzontów kulinarnych i przyjrzenia się popełnianym wcześniej błędów oraz wyeliminowania ich.*
Produkty roślinne – aspekt etyczny i ekonomiczny
Poza kwestiami związanymi ze zdrowiem, warto wspomnieć o tym, że wiele osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa ze względów etycznych. Wynika to głównie z cierpienia zwierząt, wykorzystywanych do produkcji mięsa. Nie bez znaczenia pozostaje aspekt dbania o środowisko naturalne. W dzisiejszych czasach ekologia i zrównoważony rozwój zyskują coraz większą popularność.
*źródło do informacji na temat zalet produktów wegetariańskich:
https://dbc.wroc.pl/Content/116435/Cader_Lesiow_Weganizm_i_wegetarianizm_jako_diety_we_wspolczesnym.pdf.
0