Produkty, których nigdy nie należy przechowywać w lodówce

19 września 2016, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Wbrew temu, co myślimy, nie wszystkie produkty spożywcze powinny być przechowywane w chłodnym miejscu. Jeśli masz nawyk wrzucania do lodówki wszystkiego „jak leci” to z pewnością powinnaś przeczytać ten artykuł.

lodowka

 

Oto produkty, które bezwzględnie należy trzymać z dala od lodówki by utrzymać ich świeżość oraz pełnię walorów smakowych i odżywczych:

  1. Awokado

Najlepiej przechowywać awokado w temperaturze pokojowej, w której w naturalny sposób dojrzeje i utrzyma swoją świeżość.

awokado

 

  1. Bazylia

Pewnie nie raz dziwiłaś się jak szybko bazylia więdnie i staje się przesuszona. Zrzucałaś to na karb słabej odmiany albo złego miejsca jej zakupu, tym czasem, jeśli trzymałaś bazylię w lodówce to wina z pewnością leżała po twojej stronie. Chcesz cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem bazylii dłużej? Trzymaj ją na kuchennym parapecie w szklance lub słoiku napełnionym wodą.

bazylia

 

  1. Arbuz

Arbuz jest owocem przepełnionym silnymi antyoksydantami, które ulegają zniszczeniu w sytuacji długiego przetrzymywania w lodówce. O ile arbuz nie jest pokrojony w kawałeczki, nigdy nie wkładaj go do lodówki.

arbuz

 

  1. Ziarna kawy

Może to wielu zdziwić, są jednak osoby, które decydują się na przechowywanie ziaren kawy w lodówce. Ta metoda nie jest jednak wskazana, gdyż powoduje utratę ich aromatu i świeżości.

kawa

 

  1. Owoce tropikalne

Ananas, kiwi, mango i inne owoce tropikalne kochają wysokie temperatury. Przechowywanie w chłodnym miejscu hamuje ich proces dojrzewania, powodując przy tym utratę składników odżywczych.

owoce tropikalne

 

  1. Czosnek i cebula

Zarówno czosnek jak i cebula nie potrzebują dostępu do lodówki. Mogą one spokojnie przetrwać nawet 2 miesiące w spiżarce. Ważne by nie znajdowały się w hermetycznych pojemnikach i były trzymane z dala od ziemniaków.

cebula i czosnek

 

zobacz również:

  1. Jak usunąć plamy z kawy – sprytna Pani Domu
  2. Czarna porzeczka – jakie ma właściwości?
  3. Jak zamrażać owoce i warzywa?
  4. Domowe sposoby na mole spożywcze

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.