Produkty, których nigdy nie należy przechowywać w lodówce
Wbrew temu, co myślimy, nie wszystkie produkty spożywcze powinny być przechowywane w chłodnym miejscu. Jeśli masz nawyk wrzucania do lodówki wszystkiego „jak leci” to z pewnością powinnaś przeczytać ten artykuł.
Oto produkty, które bezwzględnie należy trzymać z dala od lodówki by utrzymać ich świeżość oraz pełnię walorów smakowych i odżywczych:
- Awokado
Najlepiej przechowywać awokado w temperaturze pokojowej, w której w naturalny sposób dojrzeje i utrzyma swoją świeżość.
- Bazylia
Pewnie nie raz dziwiłaś się jak szybko bazylia więdnie i staje się przesuszona. Zrzucałaś to na karb słabej odmiany albo złego miejsca jej zakupu, tym czasem, jeśli trzymałaś bazylię w lodówce to wina z pewnością leżała po twojej stronie. Chcesz cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem bazylii dłużej? Trzymaj ją na kuchennym parapecie w szklance lub słoiku napełnionym wodą.
- Arbuz
Arbuz jest owocem przepełnionym silnymi antyoksydantami, które ulegają zniszczeniu w sytuacji długiego przetrzymywania w lodówce. O ile arbuz nie jest pokrojony w kawałeczki, nigdy nie wkładaj go do lodówki.
- Ziarna kawy
Może to wielu zdziwić, są jednak osoby, które decydują się na przechowywanie ziaren kawy w lodówce. Ta metoda nie jest jednak wskazana, gdyż powoduje utratę ich aromatu i świeżości.
- Owoce tropikalne
Ananas, kiwi, mango i inne owoce tropikalne kochają wysokie temperatury. Przechowywanie w chłodnym miejscu hamuje ich proces dojrzewania, powodując przy tym utratę składników odżywczych.
- Czosnek i cebula
Zarówno czosnek jak i cebula nie potrzebują dostępu do lodówki. Mogą one spokojnie przetrwać nawet 2 miesiące w spiżarce. Ważne by nie znajdowały się w hermetycznych pojemnikach i były trzymane z dala od ziemniaków.
zobacz również:
- Jak usunąć plamy z kawy – sprytna Pani Domu
- Czarna porzeczka – jakie ma właściwości?
- Jak zamrażać owoce i warzywa?
- Domowe sposoby na mole spożywcze