Mole spożywcze to bardzo nieprzyjemny, jednak dość częsty problem. te uciążliwe, szaro-brązowe owady, które szczególnie upodobały sobie mąki, kasze i ryż. Oto sprawdzone domowe sposoby jak skutecznie sobie z nimi radzić.
Pierwszym krokiem jaki należy podjąć, jest całkowite pozbycie się produktów zainfekowanych przez mole. Następnie należy dokładnie umyć szafki kuchenne, w których były przechowywane dane produkty. Najlepiej w tym celu sprawdzi się po prostu woda z mydłem.
Oto kilka sprawdzonych sposobów co zrobić, aby mole spożywcze nie zaatakowały Waszych szafek:
- Warto na półce położyć ususzoną pomarańczę, w którą wbite są goździki
- Można również postawić miseczkę z gorącym octem, po czym zamknąć szafkę i odczekać, aż ocet całkowicie ostygnie
- Przetrzeć wnętrze szafki roztworem wody z octem w stosunku 1:1
- Można postawić w szafce olejek waniliowy
- Warto również takie produkty jak kasza, ryż, mąka, cukier przechowywać w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach. Można do nich włożyć ziele angielskie lub liść laurowy, będące dodatkowym zabezpieczeniem przed molami.
Warto jednak pamiętać o tym, że spożycie moli nie jest groźne dla naszego organizmu.
zobacz również:
- Jak zamrażać owoce i warzywa?
- Jak zorganizować grill party
- Wrzosy na balkonie – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie
- Białe firanki – skuteczne sposoby