Produkty bogate w białko dla wegetarian. Jakie zamienniki stosować?
Praktykowanie diety wegetariańskiej niesie za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych, zarówno tych negatywnych jak i pozytywnych. Poniżej znajduje się kilka rad, które pomogą w umiejętny sposób przygotowywać pełnowartościowe posiłki.
O ile otyłość u osób na diecie wegetariańskiej należy do rzadkości dzięki niższej gęstości kalorycznej, czyli mniejszej ilości kalorii zawartych w spożywanych produktach, to pokrycie zapotrzebowania energetycznego osób o szczególnie wysokim zapotrzebowaniu energetycznym np. sportowców lub osób pracujących fizycznie może stanowić nie lada wyzwanie.
Zmniejszenie wartości energetycznej pożywienia związane jest bezpośrednio ze spożyciem ograniczonej ilości tłuszczu, co w świetle obecnych zaleceń żywieniowych jest wielką zaletą. Dieta wegetariańska w porównaniu z dietą tradycyjną zawiera bardzo niskie ilości cholesterolu lub nawet jego brak oraz zwiększony udział jedno- jak i wieloniensyconych kwasów tłuszczowych.
Na wartość energetyczną wpływa również struktura spożywanych węglowodanów w diecie, w której zwiększa się udział skrobi oraz błonnika pokarmowego kosztem sacharozy.
Aby uniknąć problemów z pokryciem zapotrzebowania energetycznego należy w umiejętny sposób planować spożywane posiłki do własnego trybu życia. W ciągu dnia należy pamiętać o spożywaniu 5 urozmaiconych posiłków.
Kaloryczność diety można zwiększyć spożywając produkty o wysokiej gęstości energetycznej takie jak:
- orzechy,
- owoce takie jak banany, awokado.
- suszone owoce,
- tłuste produkty mleczne (mleko 3,5%, ser żółty),
- tłuste ryby (węgorz, łosoś),
- stosować tłuszcze do smarowania (margaryna, masło).
Głównym problemem diety wegetariańskiej jest spożycie niewielkiej ilości pełnowartościowych białek pochodzących z produktów zwierzęcych na rzecz białek roślinnych o mniejszej wartości biologicznej.
Niepełnowartościowść białka oznacza, iż nie posiada ono wszystkich niezbędnych aminokwasów (których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować) potrzebnych do produkcji własnych białek organizmu.
Wartość biologiczną białek roślinnych można zwiększyć komponując posiłki z produktów uzupełniających się składem aminokwasowym. Przykładowo nasiona roślin strączkowych bogate są w aminokwas lizynę, którego brakuje ziarnom zbóż, natomiast ziarna zbóż bogate są w aminokwas metioninę, której brakuje nasionom roślin strączkowych.
Efekt uzupełniania się aminokwasów można zilustrować w łatwy sposób za pomocą teorii beczki Lebiega. Beczkę składającą się z różnej długości (w naszym przypadku każda klepka to dany aminokwas) klepek da się napełnić jedynie do najkrótszej klepki mimo tego że inne są od niej dłuższe. Jeżeli jednak wymienimy w beczce najkrótsze klepki (aminokwasy ograniczające) na dłuższe będziemy mogli napełnić ją po brzegi.
Przykładami produktów, które spożywanie wspólnie zwiększą wartość biologiczną białka są:
- Fasola z ryżem (daje ponad 40% białka więcej niż oddzielnie),
- Omlet z groszkiem,
- Kasza z grzybami,
- Warzywa dobrze uzupełni sezam, orzechy, kasza jaglana, ryż.
Witaminy w diecie wege
Dieta wegetariańska stwarza problemy związane z pokryciem zapotrzebowania na witaminy B12 oraz witaminę D, które nie występują w produktach roślinnych (wyjątkiem jest występująca w grzybach witamina D2).
Niedobór witaminy B12 może prowadzić do niedokrwistości megablastycznej natomiast witaminy D do zaburzeń w gospodarce wapniowej w wyniku czego zwiększa się ryzyko osteoporozy u osób dorosłych i krzywicy u dzieci.
Zarówno witamina B12 jak i witamina D mogą być wytwarzane w sprzyjających warunkach przez organizm człowieka.
Witamina B12 wytwarzana jest dzięki florze bakteryjnej w jelitach skąd dzięki udziałowi czynnika wewnętrznego wchłaniana jest do krwi, natomiast witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego z prowitaminy produkowanej przez organizm.
Ilości witamin wytwarzanych w wyniku wyżej opisanych procesów mogą być niewystarczające do pokrycia zapotrzebowania organizmu na te składniki.
Aby zapowiedz ryzyku niedoboru witaminy B12 zaleca się spożycie:
- nabiału
- przetworów zbożowych wzbogaconych w witaminę B12 (płatki śniadaniowe)
- fermentowanych produktów roślinnych (tempech)
Odpowiednio duża ekspozycja na światło słoneczne może być czynnikiem o działaniu niwelującym ryzyko niedoboru witaminy D. Zaleca się również spożywanie tłuszczów roślinnych wzbogacanych w witaminę D oraz częste sięganie podczas przygotowanie posiłków po grzyby oraz ich przetwory.
Składniki mineralne w diecie wegetariańskiej
Wegetarianie mogą spotkać się często z niedoborami składników mineralnych szczególnie cynku i żelaza.
Niedobór cynku może wywołać między innymi zburzenie odporności organizmu, wypadanie włosów, łamanie się paznokci oraz doprowadzić do depresji. Żelazo natomiast spożywanie w niewystarczającej ilości prowadzi przede wszystkim do niedokrwistości objawiającej się między innymi bladością skóry, ogólnym osłabieniem organizmu oraz piekącym bólem w jamie ustnej.
Aby zapowiedz niedoborowi cynku należy spożywać produkty będące jego bogatym źródłem : „owoce morza” (ostrygi, krewetki, kraby) oraz kukurydzę.
Odpowiednie zapotrzebowanie organizmu na żelazo może być osiągnięte w diecie wegetariańskiej dzięki częstemu sięganiu po:
- Nasiona roślin strączkowych
- Zielone warzywa liściaste (szpinak)
- Pełnoziarniste pieczywo niekiedy wzbogacane w ten pierwiastek.
- Jaja
Witamina C wpływa korzystnie na przyswajalność żelaza przez co ważne jest łączenie warzyw i owoców bogatych w witaminę C z wymienionymi powyżej produktami. Warunkiem zwiększenia przyswajalności jest jednoczesne spożywanie obydwu składników.
Dieta wegetariańska niesie za sobą zwiększone ryzyko gromadzenia się w organizmie metali ciężkich, pozostałości środków ochrony roślin (pestycydów, herbicydów itd.) oraz nawozów sztucznych stosowanych powszechnie w rolnictwie konwencjonalnym dla zwiększenia plonów i szybszego generowania zysków.
Aby uniknąć zagrożenia zaleca się spożywanie produktów pochodzących z produkcji ekologicznych.
Należy pamiętać że dieta wegetariańska wymaga starannego doboru spożywanych pokarmów w innym wypadku może być szkodliwa dla zdrowia, jak niewłaściwie stosowanie się do diety leczniczej czy diety tradycyjnej.
inż. Kamil Linoż
Zobacz również:
- Czy można stosować dietę wegetariańską u małych dzieci?
- Jaką herbatę podawać dziecku?
- Lista niezdrowych przekąsek dla dziecka
- Zadaj pytanie dietetykowi