Pismo „International Dairy Journal” opublikowało wyniki najnowszych badań, z których wynika, że miłośnicy mleka wypadają o wiele lepiej w testach pamięciowych i oceniających sprawność umysłową niż osoby, które mleka nie piją.
Analizę związku między spożywaniem mleka i jego przetworów, a funkcjonowaniem mózgu przeprowadzili naukowcy z University of Maine w Orono. W eksperymencie udział wzięło ponad 970 mężczyzn oraz kobiet w wieku od 23 do 98 lat. Uczestnicy zostali poddani serii testów umysłowych.
Badania wykazały, że osoby, które spożywają minimum jedną dawkę produktów mlecznych (np. szklankę mleka) dziennie, uzyskały znacznie lepsze wyniki w testach umysłowych od osób, które mleka nie piją lub robią to sporadycznie. Dodatkowo, zdaniem naukowców, spożywanie produktów mlecznych może spowolnić spadek funkcji umysłowych.
Mleko oraz jego przetwory bogate są w cenne składniki odżywcze. Przede wszystkim witaminy A, D i E oraz wapń, który jest konieczny do budowy mocnych kości i prawidłowej przemiany materii.
zobacz również:
Zbilansowana dieta – porady dietetyka
Detoks organizmu – jak pozbyć się toksyn na wiosnę?
PH pokarmów – zakwaszenie organizmu
Top 10 – czyli dieta dla zdrowych włosów!