Potrawka drobiowa
Potrawka drobiowa – dla amatorów kuchni azjatyckiej
– 25 dag groszku cukrowego
– 2 papryki
– 2 pomarańcze
– 20 dag kiełków fasoli mung
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 3 udka z kurczaka
– 3 łyzki oleju
– sól
– 4 łyzki sherry i 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
strąki papryki oczyścić, pokroić w paseczki, jedną pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, zdjąć skórki, kiełki opłukać. Cebule obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać, pozostałą pomarańczę sparzyć, skórkę zetrzeć, sok wycisnąć. Udka kurczaka umyć, usunąć z nich skórę i kości. Mięso pokroic w paseczki. Olej rozgrzać, smażyć mięso około 5 minut, udka przełożyć na talerz. Na ten sam tłuszcz wyspać groszek, paprykę, cebulę i kiełki. DOdać czosnek, smażyć około 6 minut. Na tłuszcz ze smażenia wlać sok pomarańczowy, sherry i sos sojowy. Dodać koncentrat, zagotować. Wrzucić smażone warzywa, mięso oraz cząstki pomarańczy, podgrzać i od razu podawać.