Potrawa z dyni
Składniki:
70 dag dyni
2 łyżki łagodnego octu jabłkowego lub innego
4 dag oleju, mała cebula,
1-2 ząbki czosnku
20 dag pomidorów lub 1 dag przecieru
kminek, sól,
Vegeta,
0,5 dl kwaśnej śmietany
1 dag mąki, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Obraną dynię zetrzyj na grubej tarce i polej octem. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj posiekany czosnek, dynię oraz obrane i rozdrobnione pomidory lub przecier. Posól, dodaj kminek i Vegetę. Duś pod pokrywką na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, a dynia będzie już miękka wymieszaj ze śmietaną wcześniej połączoną z mąką. Jeszcze raz wszystko zagotuj i na koniec posyp natką pietruszki. Podawaj jako dodatek do kotletów z mielonego mięsa, do gotowanej wołowiny lub z puree ziemniaczanym polanym tartą bułką.
(Wartość energetyczna 1 porcji 124/521 kcal/J)
www.podravka.pl