Porzeczki właściwości dla zdrowia i smakowite przepisy

20 czerwca 2020, dodał: justyna107
Artykuł zewnętrzny

Porzeczki to bardzo zdrowe owoce. Sezon na nie właśnie się rozpoczyna. W Polsce największa popularnością cieszą się te czarne. Jednak są jeszcze porzeczki czerwone i białe. Czarne nie bez powodów są najbardziej uwielbiane. Jakie wartości dla naszego zdrowia mają porzeczki?

 

Porzeczki czerwone i białe zawierają dużo pektyn. Dzięki nim proces wchłaniani się cukrów do naszego organizmu jest mniejszy. Porzeczki są sycące i zawierają dużo wody. Idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Porzeczki czerwone mają właściwości przeczyszczające, przeciwgorączkowe i przeciwnowotworowe. Zawarta w nich witamina C pobudza skórę do produkcji kolagenu, hamuje pękanie naczynek i wysuszanie skóry, tym samym opóźniając proces starzenia.

 

 

 

 

Porzeczki czarne są znacznie zdrowsze i zawierają więcej substancji wspomagających organizm. Są polecane na infekcja dróg oddechowych, przeziębienie. Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych owoców w witaminę C. Jedzenie porzeczek obniża poziom cholesterolu we krwi. Choć są najbardziej kaloryczne, polecane są osobom które się odchudzają. Poprawiają pracę układu pokarmowego i oczyszczają organizm.

 

Porzeczki jedzona na czczo odświeża, wzmaga apetyt, zaś jedzona godzinę po posiłku, poprawia trawienie. W upalne dni napój z dodatkiem porzeczek zapewni nam orzeźwienie.

 

Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry

80 dag czerwonych porzeczek

1 kg cukru

6 łyżek wiórków kokosowych

2 małe kieliszki sherry

opakowanie żelfiksu

Porzeczki umyć zerwać z gałązek i przetrzeć przez gęste sito lub odwirować w sokowirówce. W rondlu wymieszać przecier z żelfiksem i podgrzewać, mieszając. Gdy zacznie wrzeć, dodać cukier i wiórki. Znów doprowadzić do wrzenia. Nie przerywając mieszania. Gotować minutkę. Na końcu wlać sherry. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić ostudzić.

 

Porzeczkówka

1 kg czerwonych porzeczek

1 l spirytusu

40 dag cukru

Porzeczki umyć, pozbawić ogonków. Włożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, odstawić w słoneczne miejsce. Po miesiącu zlać nalewkę, przefiltrować przez gazę.  Wsypać do rondla cukier, zalać litrem wody, gotować aż cały cukier się rozpuści i powstanie syrop. Przefiltrowaną nalewkę połączyć z syropem cukrowym. Następnie przelać do ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na co najmniej tydzień.

 

Owoce po hiszpańsku z kremem

po 15 dag porzeczek czerwonych i czarnych

1 kiwi

krem

20 dag masła

2 łyżki mąki

1 i 1/2 szklanki mleka

6 żółtek

szklanka cukru

Z mąki oraz połowy masła zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimne mleko i stale mieszając, zagotować, a potem zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i mieszając ponownie zagotować. Krem ostudzić do temperatury pokojowej i miksując, dodawać na przemian: pozostałe masło, po jednym żółtku. Porzeczki umyć i osączyć, obrać z gałązek. Pozostawić kilka kiści do dekoracji. Kiwi, obrać pokroić w plastry. Owoce ułożyć w pucharkach, przekładać kremem. Na wierzchu udekorować porzeczkami.

 

Pleśniak – ciasto

Pleśniak to ciasto, które pamięta chyba każdy, dziś niestety zapomnieliśmy o nim... Kiedy byłam mała moja babcia w każdą niedzielę przygotowywała pleśniak – był pyszny! To jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa, dlatego jego nazwa nigdy mnie nie zniechęcała, wręcz przeciwnie! Jeżeli masz ochotę poczuć się znowu jak dziecko, poznaj przepis na pyszny pleśniak. Poniżej znajdziesz kilka cennych rad, dzięki którym to kultowe ciasto będzie idealne. Smacznego!

Składniki:

200 g masła

2,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

4 jajka 2 łyżki kakao

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 l dżemu z porzeczek

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, 3 łyżki cukru oraz sól – mieszamy. Zimne masło drobno siekamy do miski z mąką, szybko mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka dodajemy do miski z ciastem, zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, do jednej dodajmy kakao, chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce jedno jasne ciasto, wykładamy dżem z czarnej porzeczki, przykrywamy startym ciastem kakaowym.
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i mąkę ziemniaczaną, wykładamy na stare kakaowe ciasto i przykrywamy ostatnim jasnym ciastem. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut.

 

Pierś kaczki z porzeczkami

Black Currant-Lacquered Duck Breast

Składniki:

2 piersi z kaczki (ok. 50 dag)

15 dag czerwonej porzeczki

1/2 szklanki czerwonego wina

łyżeczka listków tymianku

laska cynamonu

łyżka miodu

4 łyżki oleju

2 łyżki masła

pieprz

sól

Mięso opłucz i delikatnie osusz. Natrzyj tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie na patelni z grubym dnem rozgrzej olej z masłem, włóż piersi kaczki, smaż po 5 minut z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego, po czym wstaw na 15-20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na tłuszcz ze smażenia wlej wino, włóż laskę cynamonu, gotuj 5 min na małym ogniu, aż część płynu odparuje. Dodaj porzeczki, miód, duś 3 min. Dopraw pieprzem i ew. solą. Sos możesz lekko zaciągnąć łyżeczką mąki ziemniaczanej, wymieszaną w małej ilości wody. Mięso przełóż na talerz, polej sosem.