Porzeczki właściwości dla zdrowia i smakowite przepisy
Porzeczki to bardzo zdrowe owoce. Sezon na nie właśnie się rozpoczyna. W Polsce największa popularnością cieszą się te czarne. Jednak są jeszcze porzeczki czerwone i białe. Czarne nie bez powodów są najbardziej uwielbiane. Jakie wartości dla naszego zdrowia mają porzeczki?
Porzeczki czerwone i białe zawierają dużo pektyn. Dzięki nim proces wchłaniani się cukrów do naszego organizmu jest mniejszy. Porzeczki są sycące i zawierają dużo wody. Idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Porzeczki czerwone mają właściwości przeczyszczające, przeciwgorączkowe i przeciwnowotworowe. Zawarta w nich witamina C pobudza skórę do produkcji kolagenu, hamuje pękanie naczynek i wysuszanie skóry, tym samym opóźniając proces starzenia.
Porzeczki czarne są znacznie zdrowsze i zawierają więcej substancji wspomagających organizm. Są polecane na infekcja dróg oddechowych, przeziębienie. Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych owoców w witaminę C. Jedzenie porzeczek obniża poziom cholesterolu we krwi. Choć są najbardziej kaloryczne, polecane są osobom które się odchudzają. Poprawiają pracę układu pokarmowego i oczyszczają organizm.
Porzeczki jedzona na czczo odświeża, wzmaga apetyt, zaś jedzona godzinę po posiłku, poprawia trawienie. W upalne dni napój z dodatkiem porzeczek zapewni nam orzeźwienie.
Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry
80 dag czerwonych porzeczek
1 kg cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
2 małe kieliszki sherry
opakowanie żelfiksu
Porzeczki umyć zerwać z gałązek i przetrzeć przez gęste sito lub odwirować w sokowirówce. W rondlu wymieszać przecier z żelfiksem i podgrzewać, mieszając. Gdy zacznie wrzeć, dodać cukier i wiórki. Znów doprowadzić do wrzenia. Nie przerywając mieszania. Gotować minutkę. Na końcu wlać sherry. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić ostudzić.
Porzeczkówka
1 kg czerwonych porzeczek
1 l spirytusu
40 dag cukru
Porzeczki umyć, pozbawić ogonków. Włożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, odstawić w słoneczne miejsce. Po miesiącu zlać nalewkę, przefiltrować przez gazę. Wsypać do rondla cukier, zalać litrem wody, gotować aż cały cukier się rozpuści i powstanie syrop. Przefiltrowaną nalewkę połączyć z syropem cukrowym. Następnie przelać do ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na co najmniej tydzień.
Owoce po hiszpańsku z kremem
po 15 dag porzeczek czerwonych i czarnych
1 kiwi
krem
20 dag masła
2 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
6 żółtek
szklanka cukru
Z mąki oraz połowy masła zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimne mleko i stale mieszając, zagotować, a potem zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i mieszając ponownie zagotować. Krem ostudzić do temperatury pokojowej i miksując, dodawać na przemian: pozostałe masło, po jednym żółtku. Porzeczki umyć i osączyć, obrać z gałązek. Pozostawić kilka kiści do dekoracji. Kiwi, obrać pokroić w plastry. Owoce ułożyć w pucharkach, przekładać kremem. Na wierzchu udekorować porzeczkami.
Pleśniak – ciasto
Składniki:
200 g masła
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
4 jajka 2 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 l dżemu z porzeczek
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, 3 łyżki cukru oraz sól – mieszamy. Zimne masło drobno siekamy do miski z mąką, szybko mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka dodajemy do miski z ciastem, zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, do jednej dodajmy kakao, chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce jedno jasne ciasto, wykładamy dżem z czarnej porzeczki, przykrywamy startym ciastem kakaowym.
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i mąkę ziemniaczaną, wykładamy na stare kakaowe ciasto i przykrywamy ostatnim jasnym ciastem. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut.
Pierś kaczki z porzeczkami
Składniki:
2 piersi z kaczki (ok. 50 dag)
15 dag czerwonej porzeczki
1/2 szklanki czerwonego wina
łyżeczka listków tymianku
laska cynamonu
łyżka miodu
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
pieprz
sól
Mięso opłucz i delikatnie osusz. Natrzyj tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie na patelni z grubym dnem rozgrzej olej z masłem, włóż piersi kaczki, smaż po 5 minut z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego, po czym wstaw na 15-20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na tłuszcz ze smażenia wlej wino, włóż laskę cynamonu, gotuj 5 min na małym ogniu, aż część płynu odparuje. Dodaj porzeczki, miód, duś 3 min. Dopraw pieprzem i ew. solą. Sos możesz lekko zaciągnąć łyżeczką mąki ziemniaczanej, wymieszaną w małej ilości wody. Mięso przełóż na talerz, polej sosem.