Pomysły na dania z grzybami

8 września 2017, dodał: PeggyB

Trwa właśnie sezon na zbieranie grzybów. Pełnią one ważną rolę w polskiej kuchni, nie tylko od święta, na przykład w wigilię, ale też na co dzień, od zup po sosy, leśne, a najlepiej własnoręcznie nazbierane grzyby smakują wyjątkowo. Oto kilka propozycji na ich podanie.

Zupa z kurek

  • 0,5 kg kurek
  • 6 szklanek warzywnego bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • koperek
  • pieprz i sól

Kurki należy obrać i dokładnie oczyścić, najlepiej odpowiednim do tego pędzelkiem, a potem wymyć. Jeśli możemy, pozostałych grzybów lepiej nie myć wodą, bo mogą jej naciągnąć. Cebulę należy pokroić w dość drobną kostkę, podobnie jak ziemniaki, po ich obraniu. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, delikatnie solimy i podsmażamy na średnim ogniu, do zeszklenia. Dodajemy kurki, zwiększamy ogień i smażymy, często mieszając, aż płyn z kurek odparuje, a grzyby przyrumienią się na brzegach. Wtedy dodajemy masło i smażymy jeszcze chwilę. Zawartość patelni dodajemy do gorącego bulionu, dorzucając także ziemniaki. Czekamy aż całość się zagotuje, zmniejszamy ogień, mieszamy i czekamy aż powoli zacznie wrzeć. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy posiekaną zieleninę, według uznania. Przykrywamy i odstawiamy na chwilę, aby smaki miały szansę się połączyć. Solimy i pieprzymy. Można podawać z chlebem.

Placki z grzybami

  • 60 dag grzybów
  • olej
  • 2 cebule
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki pszennej mąki
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Oczyszczone grzyby kroimy w paski, cebulę siekamy i podsmażamy razem z grzybami. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem i ziołami. Dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z łyżeczką mąki i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Obrane ziemniaki ścieramy na dużych oczkach i odciskamy z nich wodę. Dodajemy jajko, resztę mąki, zgnieciony w prasce czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką małe porcje ciasta i smażymy z nich okrągłe placuszki, do zarumienienia z obu stron. Podajemy razem z grzybami.

Risotto z grzybami

  • 70 dag leśnych grzybów (najlepiej borowików)
  • 20 dag ryżu
  • 10 dag sera żółtego
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • tymianek
  • pieprz czarny i czerwony
  • sól

Oczyszczone grzyby kroimy w kostkę. Posiekany czosnek i cebulę należy podsmażyć do zeszklenia. Dorzucamy grzyby, smażymy mieszając, płyn z grzybów odparuje. Opłukany ryż wrzucamy na patelnię i smażymy do zarumienienia. Dolewamy wino i bulion, doprawiamy i gotujemy do momentu wchłonięcia przez ryż płynu. Wtedy podgrzewamy całość pod przykryciem, przez 20 minut. Na koniec dodajemy masło i starty ser.

Ziemniaczany omlet z grzybami

  • 35 dag grzybów
  • 6 ziemniaków (średnich)
  • 6 jajek
  • 10 dag masła
  • pęczek cebulki dymki
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugotowane w mundurkach odstawiamy do przestudzenia. Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy grzyby mieszając. Wyłączamy ogień. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy do zarumienienia, dodajemy pokrojoną cebulkę, a następnie podsmażone wcześniej grzyby, mieszamy, doprawiamy. Rozmieszane w misce jajka wlewamy na patelnię, lekko mieszamy całość, przykrywamy i smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną.

Pieczony łosoś z grzybami

  • 4 dzwonka łososia
  • pół cytryny
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 25 dag grzybów, np. borowików, maślaków
  • cebula
  • 100 ml śmietany
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Rybę oprószoną solą i pieprzem oraz skropioną cytryną układamy w żaroodpornym naczyniu, wcześniej natłuszczonym. Polewamy rybę masłem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na 20 minut. Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki. Kroimy cebulę i smażymy do zeszklenia na odrobinie tłuszczu, jaki pozostał. Dorzucamy pokrojone grzyby, doprawiamy, mieszamy i podsmażamy. Na koniec podlewamy wodą o dusimy przez chwilę. Gotowe grzyby kładziemy na upieczoną rybę. Śmietanę mieszamy z mąką i doprawiamy, a to wylewamy na rybę. Posypujemy całość bułką tartą (opcjonalnie także startym serem, jednak danie wtedy będzie bardziej tłuste). Zapiekamy jeszcze przez 15 minut, w 200 stopniach.

Makaron z grzybami

  • 40 dag makaronu wstążki lub spaghetti
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag grzybów
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z oliwy
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy, najlepiej al dente, odcedzamy i odstawiamy na bok, najlepiej w ciepłe miejsce. cebulę kroimy w pióra i szklimy na oleju. Kroimy grzyby i dorzucamy do cebuli. Smażymy chwilę, mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory, dusimy i doprawiamy. Dolewamy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Na talerzy posypujemy startym serem.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
Sprawdź najlepszą jakość w najlepszej cenie z 2-letnią gwarancją!
Cena:
68,99 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

suplementy diety
Dużo ich na rynku teraz. Są nawet na potencje :)
Wystrój kuchni
Trzymajcie fajny tryptyk do kuchni - naklejkomania.eu/obrazy-czesciowe-tryptyki/15847-obraz-gory-jezioro-pejzaz-widok-11559.html Wiadomo przecież, że wszystko zalezy od stylu pomieszczenia....
Zakupy przez internet
Ja też, ostatnio zamówiłam kolorowe skarperty od takapara.com
Ile wody pijecie podczas treningu?
Hmmm, tak okolo litra, max 1.5 litra - zależy jaki trening robię. Im więcej...