Pomysły na dania z grzybami

8 września 2017, dodał: PeggyB
Artykuł zewnętrzny

Trwa właśnie sezon na zbieranie grzybów. Pełnią one ważną rolę w polskiej kuchni, nie tylko od święta, na przykład w wigilię, ale też na co dzień, od zup po sosy, leśne, a najlepiej własnoręcznie nazbierane grzyby smakują wyjątkowo. Oto kilka propozycji na ich podanie.

Zupa z kurek

  • 0,5 kg kurek
  • 6 szklanek warzywnego bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • koperek
  • pieprz i sól

Kurki należy obrać i dokładnie oczyścić, najlepiej odpowiednim do tego pędzelkiem, a potem wymyć. Jeśli możemy, pozostałych grzybów lepiej nie myć wodą, bo mogą jej naciągnąć. Cebulę należy pokroić w dość drobną kostkę, podobnie jak ziemniaki, po ich obraniu. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, delikatnie solimy i podsmażamy na średnim ogniu, do zeszklenia. Dodajemy kurki, zwiększamy ogień i smażymy, często mieszając, aż płyn z kurek odparuje, a grzyby przyrumienią się na brzegach. Wtedy dodajemy masło i smażymy jeszcze chwilę. Zawartość patelni dodajemy do gorącego bulionu, dorzucając także ziemniaki. Czekamy aż całość się zagotuje, zmniejszamy ogień, mieszamy i czekamy aż powoli zacznie wrzeć. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy posiekaną zieleninę, według uznania. Przykrywamy i odstawiamy na chwilę, aby smaki miały szansę się połączyć. Solimy i pieprzymy. Można podawać z chlebem.

Placki z grzybami

  • 60 dag grzybów
  • olej
  • 2 cebule
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki pszennej mąki
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Oczyszczone grzyby kroimy w paski, cebulę siekamy i podsmażamy razem z grzybami. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem i ziołami. Dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z łyżeczką mąki i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Obrane ziemniaki ścieramy na dużych oczkach i odciskamy z nich wodę. Dodajemy jajko, resztę mąki, zgnieciony w prasce czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką małe porcje ciasta i smażymy z nich okrągłe placuszki, do zarumienienia z obu stron. Podajemy razem z grzybami.

Risotto z grzybami

  • 70 dag leśnych grzybów (najlepiej borowików)
  • 20 dag ryżu
  • 10 dag sera żółtego
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • tymianek
  • pieprz czarny i czerwony
  • sól

Oczyszczone grzyby kroimy w kostkę. Posiekany czosnek i cebulę należy podsmażyć do zeszklenia. Dorzucamy grzyby, smażymy mieszając, płyn z grzybów odparuje. Opłukany ryż wrzucamy na patelnię i smażymy do zarumienienia. Dolewamy wino i bulion, doprawiamy i gotujemy do momentu wchłonięcia przez ryż płynu. Wtedy podgrzewamy całość pod przykryciem, przez 20 minut. Na koniec dodajemy masło i starty ser.

Ziemniaczany omlet z grzybami

  • 35 dag grzybów
  • 6 ziemniaków (średnich)
  • 6 jajek
  • 10 dag masła
  • pęczek cebulki dymki
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugotowane w mundurkach odstawiamy do przestudzenia. Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy grzyby mieszając. Wyłączamy ogień. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy do zarumienienia, dodajemy pokrojoną cebulkę, a następnie podsmażone wcześniej grzyby, mieszamy, doprawiamy. Rozmieszane w misce jajka wlewamy na patelnię, lekko mieszamy całość, przykrywamy i smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną.

Pieczony łosoś z grzybami

  • 4 dzwonka łososia
  • pół cytryny
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 25 dag grzybów, np. borowików, maślaków
  • cebula
  • 100 ml śmietany
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Rybę oprószoną solą i pieprzem oraz skropioną cytryną układamy w żaroodpornym naczyniu, wcześniej natłuszczonym. Polewamy rybę masłem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na 20 minut. Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki. Kroimy cebulę i smażymy do zeszklenia na odrobinie tłuszczu, jaki pozostał. Dorzucamy pokrojone grzyby, doprawiamy, mieszamy i podsmażamy. Na koniec podlewamy wodą o dusimy przez chwilę. Gotowe grzyby kładziemy na upieczoną rybę. Śmietanę mieszamy z mąką i doprawiamy, a to wylewamy na rybę. Posypujemy całość bułką tartą (opcjonalnie także startym serem, jednak danie wtedy będzie bardziej tłuste). Zapiekamy jeszcze przez 15 minut, w 200 stopniach.

Makaron z grzybami

  • 40 dag makaronu wstążki lub spaghetti
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag grzybów
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z oliwy
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy, najlepiej al dente, odcedzamy i odstawiamy na bok, najlepiej w ciepłe miejsce. cebulę kroimy w pióra i szklimy na oleju. Kroimy grzyby i dorzucamy do cebuli. Smażymy chwilę, mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory, dusimy i doprawiamy. Dolewamy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Na talerzy posypujemy startym serem.