Pomidory faszerowane
– 8 pomidorów
– 20 dag owczego sera
– 1 główka sałaty rzymskiej
– 3 dag orzeszków piniowych
– 4 gałązki natki pietruszki
– 1 strąk papryczki chili
– 3 łyzki octu winnego
– 2 łyzki oliwy
– 20 dag jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
Pomidory umyte osuszyć, odkroić „czapeczki”, owczy ser pokroić w kostkę, sałatę umyć, pokroić w paseczki, orzeszki wrzucić na suchą patelnię i zrumienić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć a listki oderwać od gałązek, posiekać, papryczkę chili przekroić wzdłuż , oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki, przygotować sos: ocet wymieszac z oliwą, posiekana natką, papryczka chili i jogurtem, posolić. Sałatę przemieszać z serem, orzeszkami i sosem. Wydrążone pomidory przyprawic do smaku, nadziewać sałatką, przykryć „czapeczkami”, podawac od razu.