Tartinki z łososiem

9 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

eleganckie tartinki z łososiem, bardzo łatwe w przygotowaniu danie na koktajlowe party:

przepis na chlebek:
– 25 dag maki
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– świeżo zmielony biały pieprz
– 1/2 łyżeczki soli
– 50 gram miękkiego masła
– 250 ml mleka
– żółtko

łososiowa „pierzynka”

– 200 gram plastrów wędzonego łososia
– 200 gram kremowego białego serka
– 16 małych gałązek świeżego rozmarynu

Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, pieprzem, solą i masłem, zagnieść ciasto, dolewając mleko, wyrobić do momentu uzyskania jednolitej klejącej się masy.
Rozwałkowac ciasto na grubość około 2,5 cm, wyciąć kwadraty o bokach około 3 cm szerokości. Wyłożyć blachę specjalnym papierem do pieczenia, układać na nim kawałki ciasta, popędzlowane żółtkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika do 200 C, piec na złocisty kolor około 15 minut.
Gotowy chlebek przekroić wzdłuż, posmarować białym serkiem, następnie położyć na nim kawałki łososia, udekorować gałążką bazylii lub rozmarynu.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...
Kserostomia - suchość w ustach
Kserostomia jest to – potocznie mówiąc - uczucie suchości w jamie ustnej, powstałe...