Pomarańczowy sernik
Składniki:
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki z kłoskiem krupczatki Gdańskie Młyny
- 1 jajko
- 1 łyżka surowego kakao Cytrynowy Gaj
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 cukru waniliowego
Ciasto sernikowe:
- 1 kg twarogu Wiejskiego półtłustego MLEKOVITA
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 200g masła Ekstra Osełka MLEKOVITA
- 1 budyń waniliowy Libella
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Konfitura pomarańczowa: przepis
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać zimną pokrojoną w plasterki margarynę, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, ugnieść na jednolite i gładkie ciasto.
Twaróg przepuścić przez maszynkę dwa razy. 8 żółtek utrzeć z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym. Do twarogu dodać masę z żółtek i stopione masło. Wymieszać delikatnie dodając budyń waniliowy. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i szczypty soli. Wymieszać bardzo delikatnie.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem kruchym wykleić dokładnie całą tortownicę. Następnie nałożyć równo ciasto sernikowe. Piec w temperaturze 185°C około 45-50 minut.
Konfiturę pomarańczową rozsmarować na górze jeszcze ciepłego ciasta.
Smacznego!
www.corculinari.pl