Pollo ai peperoni – kurczak w papryce
Z włoskiego regionu Umbria pochodzi smakowity przepis na kurczaka w papryce.
Kurczak w papryce – Pollo ai peperoni
Czas przygotowania – 20 min
Czas gotowania – 45 min
Składniki (dla 4 osób):
– 1 kurczak (waga ok.1,2 kg)
– 4 duże papryki: żółta i zielona
– 4 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek Extra Vergine do smaku
– 1 kieliszek białego wina (wytrawnego)
– rozmaryn, sól, pieprz, czarne oliwki do dekoracji
– CIRIO Przecier Passata Rustica (500 ml)
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyj, pokrój na porcje, zostawiając skórkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski o szerokości ok. 3 cm
2. W głębokiej patelni podgrzej sporą ilość oliwy, dodaj 4 ząbki czosnku. Smaż kurczaka na rozgrzanej oliwie przez ok. 8 min., do uzyskania złocistego koloru.
3. Dodaj kieliszek białego wina, poczekaj, aż odparuje na dużym ogniu. Dodaj paprykę, 500 ml Przecieru Passata Rustica, kilka listków bazylii.
4. Gotuj przez 60 min pod przykryciem na małym ogniu.