Polędwiczki wieprzowe zapiekane serem
Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
Marynata klasyczna do mięs Prymat
1 łyżka zielonego pieprzu
Sos:
100 g ugotowanych grzybów leśnych
40 ml oliwy z oliwek
½ pokrojonej w kostkę cebuli
50 ml białego wina
150 ml śmietany kremówki
Sól czosnkowa Prymat
Tymianek Prymat
Grubomielony czarny pieprz Prymat do smaku
200 g sera taleggio (lub ew. mozzarelli)
400 g klusek leniwych
Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki wieprzowe zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą klasyczną do grilla Prymat i zielonym pieprzem, odstawić do lodówki na około 3 godziny, a w międzyczasie przygotować sos i leniwe.
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej ugotowane i pokrojone grzyby oraz cebulę. Następnie wlać wino i śmietanę, całość doprawić do smaku i gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
Mięso wyjąć z marynaty, grillować po kilka minut z każdej ze stron, po czym przełożyć na blachę, na każdej z nich ułożyć plaster sera i piec 5 minut w temperaturze 160ºC.
Gdy ser zacznie się topić wyjąć mięso, każdą polędwiczkę pokroić na 4 części, ułożyć na kremowym sosie grzybowym i podawać z kluseczkami leniwymi.
www.prymat.pl