Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim

20 marca 2011, dodał: olecka11
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 450 g ciasta francuskiego 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 350 g soku pomarańczowego
  • 750 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany

Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje.
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C.
Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę.
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku.
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy.
Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem.
Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem.

file1300562425



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz