Polędwiczki wieprzowe w sosie malinowym

3 grudnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Polędwiczki wieprzowe w sosie malinowym

Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– sól i pieprz
– masło
Sos:
– 200 g malin
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka zredukowanego octu balsamicznego
– 2 łyżki cukru
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– ½ łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Dodatkowo wetrzeć łyżkę lub dwie sosu sojowego. Obsmażyć mięso na patelni na maśle klarowanym, przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Mięso polać pozostałym sosem, wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180oC, wyjąć i odstawić na 10 min. przed pokrojeniem. Sos z pieczenia zlać i zagęścić.
Składniki na Sos malinowy wymieszać razem i zmiksować. Można przetrzeć przez sitko.

Przepis pochodzi z książki: Owocowa rewolucja. Niezwykłe właściwości zwykłych owoców wydanej nakładem Wydawnictwa Rea SJ