Polędwiczki duszone w sosie pomarańczowym z czosnkiem
Artykuł zewnętrzny
Mięso z polędwiczek wieprzowych jest dość delikatne w smaku, ale wymaga też subtelnej obróbki. Nie rozbijamy tego mięsa tłuczkiem, ewentualnie możemy rozbić ręką (wierzchem dłoni, delikatnie piąstką itp). Ta propozycja serwowanie polędwiczek świetnie pasuje do ryżu, puree ziemniaczanego lub makaronu. Dodatek soku pomarańczowego i curry nadaje orientalny posmak.
składniki:
- duża polędwiczka
- sok z 2 pomarańczy i troszkę skórki z pomarańczy startej na tarce
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry
- gałązka rozmarynu
- czerwona cebula
- olej
Na rozgrzanym oleju podsmażyć wcześniej umyte i pozbawione błon polędwiczki pokrojone w plastry, delikatnie rozbite dłonią. Posypać solą, pieprzem i curry, dodać rozmaryn. Mięso wyjąć z patelni (należy je tylko obsmażyć mniej więcej po 2 minuty z każdej strony). Na tłuszczu podsmażyć czerwoną cebulę i czosnek, dodać skórkę z pomarańczy i sok, dusić około 10 minut, dodać polędwiczki i krótko je dusić – około 6 minut w gorącym sosie.