Polędwiczki duszone w sosie pomarańczowym z czosnkiem

6 czerwca 2022,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mięso z polędwiczek wieprzowych jest dość delikatne w smaku, ale wymaga też subtelnej obróbki. Nie rozbijamy tego mięsa tłuczkiem, ewentualnie możemy rozbić ręką (wierzchem dłoni, delikatnie piąstką itp). Ta propozycja serwowanie polędwiczek świetnie pasuje do ryżu, puree ziemniaczanego lub makaronu. Dodatek soku pomarańczowego i curry nadaje orientalny posmak.

polędwiczki w sosie pomaranczowyjm

składniki:

 

  • duża polędwiczka
  • sok z 2 pomarańczy i troszkę skórki z pomarańczy startej na tarce
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, curry
  • gałązka rozmarynu
  • czerwona cebula
  • olej

Na rozgrzanym oleju podsmażyć wcześniej umyte i pozbawione błon polędwiczki pokrojone w plastry, delikatnie rozbite dłonią. Posypać solą, pieprzem i curry, dodać rozmaryn. Mięso wyjąć z patelni (należy je tylko obsmażyć mniej więcej po 2 minuty z każdej strony). Na tłuszczu podsmażyć czerwoną cebulę i czosnek, dodać skórkę z pomarańczy i sok, dusić około 10 minut, dodać polędwiczki i krótko je dusić  – około 6 minut w gorącym sosie.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...