Pokrzywa – przepis na wywar

28 maja 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Pokrzywa ma wiele właściwości dobroczynnych, zarówno dla naszego zdrowia jak i urody. Ta parząca bylina ze względu na bogactwo witamin i minerałów ma niezwykle szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni, kosmetyce jak i lecznictwie.

Skąd się biorą dobroczynne właściwości pokrzywy?

Pokrzywa zawiera duże ilości witaminy C, karoten oraz witaminy K, E, B2, B5, kwas krzemowy; acetylocholinę, duże ilości chlorofilu, fitoncydy, liczne składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń, krzem mangan), lecytynę, garbniki, śluzy i woski oraz kwas mrówkowy i histaminę powodujące pęcherze na skórze.

Pokrzywa działa wzmacniająco na organizm, obniża zawartość cukru we krwi, sprzyja tworzeniu się czerwonych ciałek krwi, wpływa pozytywnie na pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza perystaltykę jelit. Jest stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych i jako środek pomocniczy w leczeniu cukrzycy.

W pielęgnowaniu urody właściwości pokrzywy też mają niemałe znaczenie. Liść pokrzywy stosowany jest do pielęgnacji tak skóry jak i włosów skłonnych do wypadania i przetłuszczania się. Olejek z pokrzywy używany miejscowo sprzyja gojeniu się ran, czyraków i wrzodów. Z pokrzywy w połączeniu z krwawnikiem sporządza się wyciągi mające zdolność tamowania krwotoków, które stosowane do wewnątrz tamują krwawienia nosa, jelit, macicy i płuc.

Młode pędy pokrzywy z powodzeniem można dodawać do sałatek, sosów np. szpinakowego lub jajecznicy. Sporządza się z nich także zupę oraz koktajle wzmacniające. Pamiętaj, aby na wstępie sparzyć liście wodą podgrzaną do temp. ok. 60°C (w tej temperaturze inaktywuje się substancje odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy).

Zupa z pokrzyw

Składniki:

2 duże garście młodych pokrzyw

1 cebula

1 marchew

1 łyżka mąki (np. krupczatki)

1 łyżka masła

1,5 l wywaru

2-3 ziemniaki

sól, pieprz, 1 łyżka soku cytrynowego

1 żółtko, 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, zasypać mąką i sporządzić jasną zasmażkę. Dodać do niej wypłukane, drobno posiekane pędy pokrzywy i startą marchew, wymieszać i zalać wywarem. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości.

Zupę przyprawić solą i pieprzem i zakwasić sokiem cytrynowym oraz zagęścić nieco żółtkiem zmieszanym ze śmietaną.

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Jagody goji co to jest?
  2. Szczypiorek – jak sadzić?
  3. Jak sadzić i  wyhodować kiełki?
  4. Jak w domu sadzić zioła w doniczkach? Kuchenny miniogródek