Podgrzewasz jedzenie w mikrofalówce? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów

18 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Mikrofalówka to niezastąpione urządzenie w wielu kuchniach. Pozwala szybko podgrzać jedzenie: zarówno gotowe dania ze sklepu, jak i wcześniej przygotowany obiad. Mimo że jest tak popularna, wiele osób nie używa jej prawidłowo. To może negatywnie wpływać na smak i bezpieczeństwo podgrzewanej żywności. Jak odgrzewać jedzenie, by było smaczniejsze?

Nie każde naczynie nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce. Należy unikać podgrzewania w pojemnikach styropianowych, metalowych, papierowych i z folii aluminiowej oraz w plastikach niewiadomego pochodzenia, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać szkodliwe substancje. Nie pozostawiajmy w naczyniach włożonych do mikrofalówki żadnych sztućców.

Jedzenie w mikrofalówce można podgrzewać w pojemnikach oznaczonych symbolem „microwave safe”, co oznacza, że są one odporne na działanie mikrofal. Najlepszym wyborem są plastikowe pojemniki z polipropylenu (PP) – mają oznaczenie „PP” na spodzie i są odporne na wysokie temperatury. Dobre są też szklane naczynia, najlepiej żaroodporne, które nie wchodzą w reakcję z jedzeniem. Ceramiczne talerze i miski sprawdzą się wtedy, gdy nie mają żadnych metalicznych zdobień.

Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów

Należy unikać wkładania szczelnie zamkniętych pojemników. Wzrastające ciśnienie może doprowadzić do ich rozerwania, dlatego zawsze warto lekko uchylić wieczko przed podgrzaniem. Eksplodowanie pojemnika zmarnuje nam posiłek i przysporzy sprzątania. Podgrzewając gotowe dania ze sklepu zawsze stosujmy się do instrukcji na opakowaniu.

Podgrzewanie na najwyższej mocy może powodować, że jedzenie będzie gorące na zewnątrz, a zimne w środku. Lepiej użyć średniej mocy i dłuższego czasu podgrzewania.

Jak poprawić smak podgrzewanych potraw?

Aby jedzenie z mikrofalówki było smaczniejsze i nie traciło wilgoci, warto je przykrywać – najlepiej luźno dopasowaną pokrywką z otworem na parę lub talerzem. Dzięki temu para wodna pozostanie w naczyniu, a potrawa będzie bardziej soczysta. Podgrzewając ryż lub ziemniaki warto dodać odrobinę wody, aby uniknąć ich wysuszenia. Należy również pamiętać o dostosowaniu czasu podgrzewania – jedzenie prosto z lodówki wymaga nieco dłuższego podgrzewania niż posiłki o temperaturze pokojowej.

Warto korzystać z wygody, jaką zapewniają mikrofalówki bez obaw, ale z rozwagą. Unikając powyższych błędów, można sprawić, że posiłki będą nie tylko ciepłe, ale i smaczniejsze.