Podgrzewasz jedzenie w mikrofalówce? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów

Avatar photo
18 marca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Mikrofalówka to niezastąpione urządzenie w wielu kuchniach. Pozwala szybko podgrzać jedzenie: zarówno gotowe dania ze sklepu, jak i wcześniej przygotowany obiad. Mimo że jest tak popularna, wiele osób nie używa jej prawidłowo. To może negatywnie wpływać na smak i bezpieczeństwo podgrzewanej żywności. Jak odgrzewać jedzenie, by było smaczniejsze?

Nie każde naczynie nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce. Należy unikać podgrzewania w pojemnikach styropianowych, metalowych, papierowych i z folii aluminiowej oraz w plastikach niewiadomego pochodzenia, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać szkodliwe substancje. Nie pozostawiajmy w naczyniach włożonych do mikrofalówki żadnych sztućców.

Jedzenie w mikrofalówce można podgrzewać w pojemnikach oznaczonych symbolem „microwave safe”, co oznacza, że są one odporne na działanie mikrofal. Najlepszym wyborem są plastikowe pojemniki z polipropylenu (PP) – mają oznaczenie „PP” na spodzie i są odporne na wysokie temperatury. Dobre są też szklane naczynia, najlepiej żaroodporne, które nie wchodzą w reakcję z jedzeniem. Ceramiczne talerze i miski sprawdzą się wtedy, gdy nie mają żadnych metalicznych zdobień.

Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów

Należy unikać wkładania szczelnie zamkniętych pojemników. Wzrastające ciśnienie może doprowadzić do ich rozerwania, dlatego zawsze warto lekko uchylić wieczko przed podgrzaniem. Eksplodowanie pojemnika zmarnuje nam posiłek i przysporzy sprzątania. Podgrzewając gotowe dania ze sklepu zawsze stosujmy się do instrukcji na opakowaniu.

Podgrzewanie na najwyższej mocy może powodować, że jedzenie będzie gorące na zewnątrz, a zimne w środku. Lepiej użyć średniej mocy i dłuższego czasu podgrzewania.

Jak poprawić smak podgrzewanych potraw?

Aby jedzenie z mikrofalówki było smaczniejsze i nie traciło wilgoci, warto je przykrywać – najlepiej luźno dopasowaną pokrywką z otworem na parę lub talerzem. Dzięki temu para wodna pozostanie w naczyniu, a potrawa będzie bardziej soczysta. Podgrzewając ryż lub ziemniaki warto dodać odrobinę wody, aby uniknąć ich wysuszenia. Należy również pamiętać o dostosowaniu czasu podgrzewania – jedzenie prosto z lodówki wymaga nieco dłuższego podgrzewania niż posiłki o temperaturze pokojowej.

Warto korzystać z wygody, jaką zapewniają mikrofalówki bez obaw, ale z rozwagą. Unikając powyższych błędów, można sprawić, że posiłki będą nie tylko ciepłe, ale i smaczniejsze.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.