Płonące słodkie szaszłyki
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- woreczek ryżu
- 25 dag filetu z kurczaka
- 4 plastry ananasa z puszki
- 2 banany
- miód 3 łyżki
- czekolada gorzka Wawel (5 kostek)
- cztery łyżki mleka
- czekolada malaga Wawel (4 kostki)
- olej do smażenia
- wykałaczki duże
- 4 łyżki spirytusu
Ryż ugotować na sypko, filet umyć, pokroić w kostkę, ananasy pokroić w kawałki, banany obrać i pokroić w plasterki, na talerz dać filet , wymieszać z jedną łyżką miodu, potem nabijać na wykałaczki filet, ananas, banan na przemian, gotowe szaszłyki polać pozostałym miodem, piec na rozgrzanym oleju bardzo powoli. Wyłożyć na talerz ryż posypać startą czekoladą o smaku malagi , ułożyć szaszłyki, polać rozpuszczoną czekoladą gorzką z mlekiem. Na koniec przed podaniem polać spirytusem i podpalić. Podawać płonące szaszłyki.