Pleśniak Bożenki

11 stycznia 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fantastyczne ciasto. Uwielbiam je. Swego czasu torturowała mnie nim koleżanka z pracy. Piekła cudownie – a już pleśniak był obłędny. Przepis na to ciasto dostałam od niej jakieś 20 lat temu. Oczywiście nie upiekłam – bo ja przecież nie umiem. Potem pleśniak piekła kuzynka. Potem jej syn. Ja oczywiście nie.
Dziś mnie wzięło – sprężyłam się. I co ? Wyszło !!!!!!! Pycha !!!!!!

Składniki :

2 ½ szklanki mąki
½ szklanki cukru + ½ szklanki cukru
1 kostka masła
5 jajek ( osobno żółtka i białka )
tarta bułka do wysypania blachy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki

Zagnieść ciasto z mąki, ½ szklanki cukru, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego (ma być takiej konsystencji jak kruszonka). Podzielić ciasto na 3 części. ½ + ¼ + ¼ . Wysmarować blachę masłem i wysypać bułką tartą. Wysypać na blaszkę ½ ciasta. Na ciasto położyć warstwę dżemu. Do ¼ ciasta dodać kakao i posypać nim dżem. Ubić pianę z białek i ½ szklanki cukru. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę pokruszyć pozostałą ¼ jasną część ciasta. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40 minut.

Zostawić do ostygnięcia. A zimne najlepiej wstawić na trochę do lodówki by dżem się dobrze zestalił.
Ponieważ padły pytania – blaszka ma 20 cm na 35 cm i doskonale mieści się do lodówki. Ciasto po zagnieceniu ma mieć konsystencję kruszonki.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...