Aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie winno-pomarańczowej

10 stycznia 2012, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

filet z kurczaka/pierś/ – 1 szt.podwójna

pomarańcza – 3 szt.

wino czerwone – 1,5 szkl.

oliwa – 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

rozmaryn – 1/2 łyżeczki.

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, zalać połową wina i najlepiej wstawić na noc do lodówki. Następnie je wyjąć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać olej i usmażyć piersi. Pomarańcze/2 szt./ obrać, podzielić na drobne kawałki, dodać do kurczaka, podlać pozostałym winem, dodać przyprawy i dusić potrawę do miękkości.
Wyjąć mięso a powstały sos włożyć do blendera, zmiksować i polać nim mięsko.  Podawać z ryżem lub białym pieczywem. Udekorować pozostałą pomarańczą.
Smacznego!

file1326231696



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺