Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym
Placki z cukinii – jedz na zdrowie!
Placki z cukinii są zdrowym daniem, gdyż cukinia składa się w 90% z wody, jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ponadto warzywo to zawiera również cenne pierwiastki: wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy B1, B2, PP, C. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie, a ponadto pozytywnie wpływa na trawienie. Warzywo to jest polecane przez dietetyków także dla małych dzieci.
Składniki na placuszki:
2 nieduże młode cukinie
1 mała cebula
2 – 3 jajka
1 łyżka jogurtu naturalnego
6 łyżek mąki
posiekany świeży koperek
sól, pieprz
Składniki na sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
Sposób wykonania:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na około 15 mi
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę z oliwek. Nalej po łyżce ciasta i smaż z obydwu stron na złoty kolor.
Podawaj polane sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Posól do smaku.
Smacznego!