Placuszki z białej kapusty
Składniki:
2 kajzerki
pół główki białej kapusty,
1 cebula,
pół litra mleka,
szklanka mąki,
jajko,
mielona gałka muszkatołowa,
oregano,
bułka tarta,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kajzerki moczymy mleku, cebulę drobno kroimy. Następnie oczyszczamy kapustę z wierzchnich liści, główkę kroimy na pół, połowę odkładamy, a drugą połowę dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy je aż do miękkości, odcedzamy, a po ostygnięciu odciskamy z nadmiernej ilości wody. Otrzymaną masę wkładamy wraz z cebulą i kajzerkami do blendera z kielichem i rozdrabniamy.
Do zmielonej na drobno masy wbijamy jajko i dodajemy przyprawy (mogą być dobrane wg indywidualnych upodobań). Zagęszczamy masę mąką (ilość zależy od stopnia wilgotności masy – im więcej w niej wody, tym większą ilość mąki trzeba dodać). Formujemy placuszki i panierujemy bułką tartą, a następnie smażymy
Warto wypróbować też delikatniejszą wersję placuszków – z kapusty włoskiej – polecam, moje dzieci je uwielbiają!