Placuszki bananowe (bez dodatku jajek)
Artykuł zewnętrzny
Pomijając mąkę pszenną wyszły świetne placuszki dla alergików, którzy nie stosują jajek i mleka. Placuszki mokre w środku od banana, a mój sceptyczny do innowacji kuchennych mąż zajadał, żartobliwie spierając się z naszym synkiem o każdy placek! :-)
– 1 szklanka mąki
– 3/4 szklanki wody
– 1 łyżka budyniu (suchego)
– szczypta soli
– 1 duży dojrzały banan
– olej do smażenia
Mąkę budyń sól i wodę zmiksuj na gładko. Tuż przed smażeniem placuszków, rozgnieć banana pozostawiając lekkie grudki i dodaj do ciasta. Wmieszaj banana w ciasto.
Porcjuj łyżką do zupy, smaż na złocisto na oleju.
Pyszne, aromatyczne śniadanko dla 2 osób (mały smyk również się naje).