Placki ziemniaczane

3 sierpnia 2011, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Placki ziemniaczane to niedrogie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Istnieje wiele wariantów tego dania dlatego przedstawiam kilka z nich:

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCH

Do tego dania można przygotować wiele sosów i dodatków. Ja w domu przygotowuję całe mnóstwo wariacji na temat placków ziemniaczanych. Pierwszą propozycją są placki ze śmietaną i cukrem. Ta standardowa propozycja podania jest znana od wieków. Gotowe placki polewamy słodką śmietaną i obsypujemy cukrem. To wszystko. Do placków przygotowywanych na słodko nie dodajemy ani czosnku ani cebuli.

Słodkie placki ziemniaczane możemy podać z ulubionym dżemem. Najczęściej wybieram ten jabłkowy. Dobrze komponuje się ze smakiem ziemniaków i jest moim ulubionym.

Alternatywą dla słodkich placków ziemniaczanych jest placek po węgiersku:

Składniki na gulasz:

  • 0,5kg wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • śmietana 18%
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej (3-4)
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • kawałek żółtego sera,

Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy wodę.

Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką. Na koniec wyrzucamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.

Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki – obieramy ziemniaki i cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.

A oto gotowy przepis na placki po węgiersku: PLACEK PO WĘGIERSKU

Placki ziemniaczane możemy podawać także z sosem pieczarkowym bądź z kurek. Taka propozycja jest naprawdę smaczna i gorąco zachęcam do jej przygotowania.

SOS GRZYBOWY, do tego sosu możemy dodać nasze ulubione grzyby. Serdecznie polecam.