Placki ziemniaczane

3 sierpnia 2011, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Placki ziemniaczane to niedrogie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Istnieje wiele wariantów tego dania dlatego przedstawiam kilka z nich:

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCH

Do tego dania można przygotować wiele sosów i dodatków. Ja w domu przygotowuję całe mnóstwo wariacji na temat placków ziemniaczanych. Pierwszą propozycją są placki ze śmietaną i cukrem. Ta standardowa propozycja podania jest znana od wieków. Gotowe placki polewamy słodką śmietaną i obsypujemy cukrem. To wszystko. Do placków przygotowywanych na słodko nie dodajemy ani czosnku ani cebuli.

Słodkie placki ziemniaczane możemy podać z ulubionym dżemem. Najczęściej wybieram ten jabłkowy. Dobrze komponuje się ze smakiem ziemniaków i jest moim ulubionym.

Alternatywą dla słodkich placków ziemniaczanych jest placek po węgiersku:

Składniki na gulasz:

  • 0,5kg wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • śmietana 18%
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej (3-4)
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • kawałek żółtego sera,

Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy wodę.

Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką. Na koniec wyrzucamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.

Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki – obieramy ziemniaki i cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.

A oto gotowy przepis na placki po węgiersku: PLACEK PO WĘGIERSKU

Placki ziemniaczane możemy podawać także z sosem pieczarkowym bądź z kurek. Taka propozycja jest naprawdę smaczna i gorąco zachęcam do jej przygotowania.

SOS GRZYBOWY, do tego sosu możemy dodać nasze ulubione grzyby. Serdecznie polecam.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...