Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to niedrogie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Istnieje wiele wariantów tego dania dlatego przedstawiam kilka z nich:
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCH
Do tego dania można przygotować wiele sosów i dodatków. Ja w domu przygotowuję całe mnóstwo wariacji na temat placków ziemniaczanych. Pierwszą propozycją są placki ze śmietaną i cukrem. Ta standardowa propozycja podania jest znana od wieków. Gotowe placki polewamy słodką śmietaną i obsypujemy cukrem. To wszystko. Do placków przygotowywanych na słodko nie dodajemy ani czosnku ani cebuli.
Słodkie placki ziemniaczane możemy podać z ulubionym dżemem. Najczęściej wybieram ten jabłkowy. Dobrze komponuje się ze smakiem ziemniaków i jest moim ulubionym.
Alternatywą dla słodkich placków ziemniaczanych jest placek po węgiersku:
Składniki na gulasz:
- 0,5kg wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki mąki
- śmietana 18%
- pół łyżeczki ostrej papryki
Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej (3-4)
- łyżeczka soli
Dodatkowo:
- kawałek żółtego sera,
Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką. Na koniec wyrzucamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.
Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki – obieramy ziemniaki i cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
A oto gotowy przepis na placki po węgiersku: PLACEK PO WĘGIERSKU
Placki ziemniaczane możemy podawać także z sosem pieczarkowym bądź z kurek. Taka propozycja jest naprawdę smaczna i gorąco zachęcam do jej przygotowania.
SOS GRZYBOWY, do tego sosu możemy dodać nasze ulubione grzyby. Serdecznie polecam.