Placek niedzielny | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Placek niedzielny

4 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • Biszkopt :
  • 7 jajek,
  • 7 łyżek gorącej wody,
  • 7 czubatych łyżek cukru kryształu,
  • 1 paczka cukru waniliowego-16 gram,
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej (można dać 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub tylko samą pszenną),
  • zapach śmietankowy-parę kropli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Warstwy placka :
  • Pianka różowa-
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 1 bita śmietana w proszku „Śnieżka”,
  • mleko-niepełna szklanka, do ubicia śmietany,
  • 500 ml wody-do rozpuszczenia galaretki.
  • Pianka blado zielona-
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 1 bita śmietana w proszku „Śnieżka”,
  • mleko-niepełna szklanka, do ubicia śmietany,
  • 1 mała butelka, 300 ml soku zielonego „Kubuś”.
  • 200 ml wody-do rozpuszczenia galaretki.

Bardzo łatwe i szybie do wykonania ciasto ( 1 godzina) z galaretek i bitej śmietany na niedziele.

Etapy przygotowania

BISZKOPT:
Upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 37 cm. x 43 cm. według swojego przepisu na (każdy
go inaczej, a ja podam mój).
Ubić całe jajka z  cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając
od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Na biszkopt dać masę blado zieloną, a na wierzch różową.

SPORZĄDZANIE PLACKA :
Pianka blado zielona-
2 galaretki agrestowe wsypać do 200 ml gorącej wody ( niepełna szklanka) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować), dodać od razu 1 butelkę małego soku „Kubuś” i  pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę „Śnieżka” w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę.
Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki i zacząć przygotowywać masę różową.

Pianka różowa-
2 galaretki wiśniowe wsypać do 500 ml  gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować) i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę „Śnieżka” w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę i wymieszać.
Tą masę wyłożyć na zastygniętą wcześniej masę zieloną.

Placek dać do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.

file1265300425



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...