Placek niedzielny

4 lutego 2010,
dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • Biszkopt :
  • 7 jajek,
  • 7 łyżek gorącej wody,
  • 7 czubatych łyżek cukru kryształu,
  • 1 paczka cukru waniliowego-16 gram,
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej (można dać 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub tylko samą pszenną),
  • zapach śmietankowy-parę kropli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Warstwy placka :
  • Pianka różowa-
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 1 bita śmietana w proszku „Śnieżka”,
  • mleko-niepełna szklanka, do ubicia śmietany,
  • 500 ml wody-do rozpuszczenia galaretki.
  • Pianka blado zielona-
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 1 bita śmietana w proszku „Śnieżka”,
  • mleko-niepełna szklanka, do ubicia śmietany,
  • 1 mała butelka, 300 ml soku zielonego „Kubuś”.
  • 200 ml wody-do rozpuszczenia galaretki.

Bardzo łatwe i szybie do wykonania ciasto ( 1 godzina) z galaretek i bitej śmietany na niedziele.

Etapy przygotowania

BISZKOPT:
Upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 37 cm. x 43 cm. według swojego przepisu na (każdy
go inaczej, a ja podam mój).
Ubić całe jajka z  cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając
od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Na biszkopt dać masę blado zieloną, a na wierzch różową.

SPORZĄDZANIE PLACKA :
Pianka blado zielona-
2 galaretki agrestowe wsypać do 200 ml gorącej wody ( niepełna szklanka) i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować), dodać od razu 1 butelkę małego soku „Kubuś” i  pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę „Śnieżka” w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę.
Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki i zacząć przygotowywać masę różową.

Pianka różowa-
2 galaretki wiśniowe wsypać do 500 ml  gorącej wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia ( nie gotować) i pozostawić do stężenia, ale by całkowicie nie zastygła.
1 śmietanę „Śnieżka” w proszku ubić z niepełną szklaną zimnego mleka (około 3/4 szklanki) przez 5 minut, według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec ubijania wlewać stopniowo tężejąca galaretkę i wymieszać.
Tą masę wyłożyć na zastygniętą wcześniej masę zieloną.

Placek dać do lodówki na parę godzin do ochłodzenia.

file1265300425



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.