Placek drwala

1 marca 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczny placek, polecam.

Składniki:

4 duże ziemniaki
1 cebula
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia

Farsz:

40 dkg mięsa wołowego z kotleta
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 ml wody
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
2 łyżki zimnej wody

Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę, chwilkę jeszcze podsmażać.
Wlać wodę, dodać sól, pieprz, paprykę i zmiażdżony czosnek, dusić aż mięso będzie miekkie.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do sosu i mieszając,doprowadzić do wrzenia, aż sos sie zagęści.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą.
Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać, usmażyć 2 duże placki.
Na gotowe placki polać sos razem z mięsem, zwinąc na pół.
Podawać na gorąco.

Smacznego.

file1267469210



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz