Pizza ziemniaczana
Artykuł zewnętrzny
ciasto:
75 dkg ziemniaków,
tłuszcz do wysmarowania naczynia
wierzch
- 15 dkg szynki lub boczku,
- 2 papryki, 2 pomidory,
- 25 dkg startego żółtego sera,
- zioła: tymianek, oregano, pieprz i sól czosnkowa do smaku
wykonanie
Ziemniaki obrać,ugotować i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć plastry boczku,natomiast szynkę wystarczy pokroić w paski.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w plastry. Paprykę umyć i pokroić w paski. Okrągłe naczynie do zapiekania (może być tortownica) wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami:plastry ziemniaków,boczek lub szynkę,pomidory i paprykę. Całość przyprawić solą czosnkową,pieprzem i ziołami. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec ok.30 min.