Pizza ziemniaczana

8 listopada 2010, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

ciasto:

75 dkg ziemniaków,

tłuszcz do wysmarowania naczynia

wierzch

  • 15 dkg szynki lub boczku,
  • 2 papryki, 2 pomidory,
  • 25 dkg startego żółtego sera,
  • zioła: tymianek, oregano, pieprz i sól czosnkowa do smaku

wykonanie

Ziemniaki obrać,ugotować i pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć plastry boczku,natomiast szynkę wystarczy pokroić w paski.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w plastry. Paprykę umyć i pokroić w paski. Okrągłe naczynie do zapiekania (może być tortownica) wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami:plastry ziemniaków,boczek lub szynkę,pomidory i paprykę. Całość przyprawić solą czosnkową,pieprzem i ziołami. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec ok.30 min.

file1289202468



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz