Piknikowe skrzydełka

4 lipca 2014, dodał: Mariola Grzeda
Artykuł zewnętrzny

składniki

  • 1opakowanie skrzydełek Nasz kurczak

Glazura miodowo-imbirowa:

  • 3/4 szkl sosu sojowego
  • 1/2szkl octu ryżowego
  • 1 szkl posiekanej dymki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 lyżki posiekanego imbiru
  • 2 łyżki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatki

  • młode ziemniaki
  • masło
  • sól gruboziarnista
  • świeży tymianek

Dip miętowy:

    • 0,5litra jogurtu greckiego lub innego gęstego naturalnego
    • 2 łyżki majonezu
    • pęczek mięty
    • sok i skórka z połowy cytryny
    • sól, cukier, pieprz  Kamis.
    • Wykonanie: Grillowane ziemniaki: Ziemniaki dokładnie myjemy zawijamy w folię aluminiową. Układamy na  rozgrzanym ruszcie od grilla i pieczemy około 30 minut, co jakiś czas obracając. Po zdjęciu z rusztu rozwijamy folię aluminiową, ziemniaka kroimy na pół. Na każdym kawałku układam kawałek masła posypujemy  solą gruboziarnistą. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie ze sobą mieszamy. Skrzydełka układamy na tacce, kładziemy na ruszcie grilla i pieczemy około 20-25 minut co jakiś czas smarując glazurą i obracając. Dip miętowy: Miętę dokładnie myjemy i szatkujemy. Do miseczki wkładamy jogurt, majonez, sok cytryny,miętę.Dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Skrzydełka podajemy z pieczonymi ziemniakami, dipem miętowym.

DSC_0230 skrzydełka z pieczonymi ziemniakami



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.