URODA I ZDROWIE

Piknikowe skrzydełka

4 lipca 2014, dodał: Mariola Grzeda

składniki

  • 1opakowanie skrzydełek Nasz kurczak

Glazura miodowo-imbirowa:

  • 3/4 szkl sosu sojowego
  • 1/2szkl octu ryżowego
  • 1 szkl posiekanej dymki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 lyżki posiekanego imbiru
  • 2 łyżki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatki

  • młode ziemniaki
  • masło
  • sól gruboziarnista
  • świeży tymianek

Dip miętowy:

    • 0,5litra jogurtu greckiego lub innego gęstego naturalnego
    • 2 łyżki majonezu
    • pęczek mięty
    • sok i skórka z połowy cytryny
    • sól, cukier, pieprz  Kamis.
    • Wykonanie: Grillowane ziemniaki: Ziemniaki dokładnie myjemy zawijamy w folię aluminiową. Układamy na  rozgrzanym ruszcie od grilla i pieczemy około 30 minut, co jakiś czas obracając. Po zdjęciu z rusztu rozwijamy folię aluminiową, ziemniaka kroimy na pół. Na każdym kawałku układam kawałek masła posypujemy  solą gruboziarnistą. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie ze sobą mieszamy. Skrzydełka układamy na tacce, kładziemy na ruszcie grilla i pieczemy około 20-25 minut co jakiś czas smarując glazurą i obracając. Dip miętowy: Miętę dokładnie myjemy i szatkujemy. Do miseczki wkładamy jogurt, majonez, sok cytryny,miętę.Dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Skrzydełka podajemy z pieczonymi ziemniakami, dipem miętowym.

DSC_0230 skrzydełka z pieczonymi ziemniakami

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Jeśli chodzi o profesjonalnie wyposażone gabinety ginekologiczne, to polecam Centrum Medyczne Babka Medica...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Sama już przestałam przejmować się wirusem, bo jak zawsze jesienią mam zwykłą infekcję,...
Inicjatywa w stworzeniu trwałego zw…
Żyjemy w czasach, gdzie relacje stały się przejściowe, ludzie są rozpieszczeni i zamiast...
Sklepy dziecięce
Fajne rzeczy dziecięce i w niskich cenach są ostatnio w marketach, warto tam...