Piknikowe skrzydełka
Artykuł zewnętrzny
składniki
- 1opakowanie skrzydełek Nasz kurczak
Glazura miodowo-imbirowa:
- 3/4 szkl sosu sojowego
- 1/2szkl octu ryżowego
- 1 szkl posiekanej dymki
- 2 łyżki miodu
- 2 lyżki posiekanego imbiru
- 2 łyżki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatki
- młode ziemniaki
- masło
- sól gruboziarnista
- świeży tymianek
Dip miętowy:
- 0,5litra jogurtu greckiego lub innego gęstego naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- pęczek mięty
- sok i skórka z połowy cytryny
- sól, cukier, pieprz Kamis.
- Wykonanie: Grillowane ziemniaki: Ziemniaki dokładnie myjemy zawijamy w folię aluminiową. Układamy na rozgrzanym ruszcie od grilla i pieczemy około 30 minut, co jakiś czas obracając. Po zdjęciu z rusztu rozwijamy folię aluminiową, ziemniaka kroimy na pół. Na każdym kawałku układam kawałek masła posypujemy solą gruboziarnistą. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie ze sobą mieszamy. Skrzydełka układamy na tacce, kładziemy na ruszcie grilla i pieczemy około 20-25 minut co jakiś czas smarując glazurą i obracając. Dip miętowy: Miętę dokładnie myjemy i szatkujemy. Do miseczki wkładamy jogurt, majonez, sok cytryny,miętę.Dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Skrzydełka podajemy z pieczonymi ziemniakami, dipem miętowym.