Piknikowe skrzydełka

4 lipca 2014, dodał: Mariola Grzeda

składniki

  • 1opakowanie skrzydełek Nasz kurczak

Glazura miodowo-imbirowa:

  • 3/4 szkl sosu sojowego
  • 1/2szkl octu ryżowego
  • 1 szkl posiekanej dymki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 lyżki posiekanego imbiru
  • 2 łyżki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatki

  • młode ziemniaki
  • masło
  • sól gruboziarnista
  • świeży tymianek

Dip miętowy:

    • 0,5litra jogurtu greckiego lub innego gęstego naturalnego
    • 2 łyżki majonezu
    • pęczek mięty
    • sok i skórka z połowy cytryny
    • sól, cukier, pieprz  Kamis.
    • Wykonanie: Grillowane ziemniaki: Ziemniaki dokładnie myjemy zawijamy w folię aluminiową. Układamy na  rozgrzanym ruszcie od grilla i pieczemy około 30 minut, co jakiś czas obracając. Po zdjęciu z rusztu rozwijamy folię aluminiową, ziemniaka kroimy na pół. Na każdym kawałku układam kawałek masła posypujemy  solą gruboziarnistą. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie ze sobą mieszamy. Skrzydełka układamy na tacce, kładziemy na ruszcie grilla i pieczemy około 20-25 minut co jakiś czas smarując glazurą i obracając. Dip miętowy: Miętę dokładnie myjemy i szatkujemy. Do miseczki wkładamy jogurt, majonez, sok cytryny,miętę.Dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Skrzydełka podajemy z pieczonymi ziemniakami, dipem miętowym.

DSC_0230 skrzydełka z pieczonymi ziemniakami



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
STOP