Pikantne szaszłyki na sałatce

14 maja 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Na sałatkę

szklanka pełnoziarnistej kaszy kuskus
szklanka wrzącej wody
zielony ogórek
pomidor
szczypiorek
kula sera mozzarella
kubeczek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
szczypta mielonej papryki czerwonej słodkiej
sól
pieprz

Na szaszłyki

4 patyczki do szaszłyków
cukinia
kilkanaście  pomidorków daktylowych pomarańczowych
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
3 łyżeczki mieszanki przyprawowej do grilla (pikantna)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Sałatka:

– Kuskus zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy widelcem
– Pomidor oraz ogórek kroimy w kostkę wraz z mozzarellą, szczypiorek drobno kroimy. Dodajemy do kaszy. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dodajemy do kaszy i starannie mieszamy, przechowujemy w lodówce.

Szaszłyki:

– Z mieszanki przyprawowej do grilla, oliwy z oliwek extra vergine oraz szczypty soli i pieprzu przygotowujemy marynatę. Mieszamy
– Umytą cukinię kroimy na szerokie półplasterki i dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy
– Na patyczki nakłuwamy na zmianę cukinię oraz pomidorki
– Grillujemy szaszłyczki,  smarując od czasu do czasu marynatą, aż będą  złotobrązowe.

Szaszłyczki podajemy dwa na schłodzonej sałatce.