Pikantne śledzie z chili

3 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Papryczki chili to składnik, który dodajemy do dań ze względu na ich pikantny smak, za który odpowiada kapsaicyna. Tymczasem substancja ta posiada również inne właściwości, dla których warto czasem zjeść coś na ostro. Kapsaicyna zwiększa tempo metabolizmu, dzięki czemu przyspiesza spalanie tłuszczu, ułatwiając odchudzanie. Posiada też własności wspomagające profilaktykę antynowotworową i chorób krążenia, wzmacnia odporność i działa przeciwbólowo. Stosowana jest także w produkcji leków znieczulających stosowanych zewnętrznie, a także kosmetyków, na przykład wcierek pobudzających krążenie krwi skóry głowy. Jednak dzisiaj proponujemy coś, co działa od wewnątrz – wyraziste danie z nutką pikanterii.

pikantne śledzie


Składniki:

– 2 filety śledziowe z oleju (wiejskie),

– 2 papryczki chili marynowane,

– 20 g czerwonej cebuli,

– 2 łyżki kukurydzy,

– czarny pieprz,

– 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki.

 

 

Przygotowanie:

Śledzie odsączyć z nadmiaru zalewy olejowej i pokroić w kawałki. Czerwoną cebule pokroić w tzw. piórka i sparzyć wrzątkiem (wystarczy przelać zagotowaną, gorącą wodą i pozostawić do obcieknięcia na durszlaku). Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Podane składniki wymieszać dodając kukurydzę i doprawić czarnym pieprzem oraz natką pietruszki. Bezpośrednio po przygotowaniu śledzie będą troszkę mniej pikantne niż po pozostawieniu ich do „przegryzienia” się smaków. Wówczas zyskają na ostrości  i wyrazistości.

Czy próbowałyście kiedyś śledzi w wersji na ostro?