Kapusta chińska z cytrusami

3 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Pak choi, czyli kapusta chińska właściwa to samodzielne danie lub dodatek do innych potraw, który łatwo przygotować, ale równie dobrze może być po prostu lekką przekąską w ciągu dnia. W takiej wersji prezentujemy ją dzisiaj. Lekko podpieczona z cytrusową, świeżą nutą. Bardzo odżywcza i smaczna. Idealna kiedy chcemy coś szybko przekąsić, ale jesteśmy na diecie.

Pak choi, z cytrusami


Składniki:

– dwie kapusty pak choi,

– kilka plastrów pomarańczy,

– plaster lub dwa cytryny,

– łyżka soku z cytryny,

– łyżka soku pomarańczowego,

– łyżka sosu sojowego,

– łyżka oliwy.

 

Przygotowanie:

Kapusty obmyć, osuszyć i odciąć końcówki (przy samiutkim końcu, ponieważ cała część warzywa jest jadalna). W naczyniu żaroodpornym lub brytfance rozprowadzić łyżkę oliwy. Ułożyć liście przetykając je plastrami pomarańczy i cytryn. Całość zrosić sokiem z cytryny, pomarańczy i sosem sojowym, najlepiej takim o obniżonej zawartości soli. Zapiekać w piekarniku przez 10 minut. Ważne, aby liście były dobrze zroszone, żeby nie wyschły podczas pieczenia.

A co Wy przygotowujecie na przekąskę w ciągu dnia, gdy jesteście na diecie?