Pigwa właściwości dla zdrowia i zastosowanie czyli wzmacniamy odporność! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pigwa właściwości dla zdrowia i zastosowanie czyli wzmacniamy odporność!

16 grudnia 2018, dodał: Fela
Artykuł zewnętrzny

Wieczory stają się coraz chłodniejsze, a nasze organizmy nie są jeszcze przygotowane do tak niskich temperatur? To najlepsza pora na wzmocnienie odporności i uniknięcie przykrych dolegliwości. Naszym sprzymierzeńcem może okazać się niepozorna pigwa.

Ten niewielki żółty owoc, wyglądem przypominający nieco małe jabłka, jest doskonałym źródłem witamin, przede wszystkim C, ale także i tych z grupy B. W pigwie odnajdziemy bogactwo związków mineralnych m.in. potasu, żelaza, magnezu, fosforu.

Owoc pigwy korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Pigwy używa się również jako środka pobudzającego apetyt, przeciwdziałającego biegunce i nudnościom. Surowy owoc pigwy jest dość twardy, dlatego najczęściej stosuje się go w różnych przetworach np. konfiturach, sokach.

W Polsce pigwa i pigwowiec kojarzy się głównie z nalewkami i galaretkami. Najprościej skrojoną w cienkie plasterki pigwę/pigwowca przełożyć do słoików i zasypać cukrem. Pigwa/pigwowiec z jabłkami doskonale nadaje się do przecieru, który może być bazą do marynat i sosów. Zimą taki przecier można doprawić ostrą papryką, czosnkiem, pomidorami i zamarynować w nim mięso, drób lub nawet sery. Można przyprawić sokiem z bzu lub jagód i zjadać zamiast żurawin z dziczyzną. Pigwa popularna jest również na południu Europy i w Maroko, gdzie dodaje się ją do mięs, a Turcy uwielbiają pieczoną pigwę – pieką ją w całości, nie obierając aż zmięknie. Pieczona pigwa/pigwowiec doskonale smakuje z lodami, serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Uzbekowie robią z niej pikle i podają jako przekąskę. Macedończycy suszą ją i parzą z niej herbatę, a w Mołdawii faszerują pigwy orzechami.

Owoce te stosuje się nie tylko w kuchni – działa także leczniczo, pomagając przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, odmrożeniach, zajadach, hemoroidach czy zapaleniu spojówek. Przy zaburzeniach trawienia zaleca się pić pigwę/pigwowca z miodem i octem. Francuskie damy macerują pigwową skórkę przez kilka tygodni w spirytusie, rozcieńczają go wodą i przemywają nim skórę. Podobno nic lepiej nie łagodzi zmarszczek. Greckie panny młode żują ją w noc poślubną, by mieć piękny oddech.

zobacz również:

 

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy

 

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...