Piersi z kurczaka ananasowo-kokosowe

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 45 minut

Składniki :

2 kawałki piersi z kurczaka ( wielkość zależy od potrzeby )
kilka plastrów ananasa w syropie ( 4 duże lub 8 małych )
½ szklanki syropu od ananasa
½ szklanki wody
bulion drobiowy w proszku do smaku
3 łyżki gęstego mleka kokosowego
biały pieprz mielony
curry
sos sojowy
2 łyżki oleju ( winogronowy, słonecznikowy )

Piersi z kurczaka natrzeć pieprzem i curry. Obsmażyć na rumiano na oleju z obu stron . Połowę ananasa pokroić drobno i dodać na patelnię do kurczaka .Wlać syrop ananasowy, wodę mleko kokosowe . Dusić 20 minut pod przykryciem .Doprawić sosem sojowym, bulionem , curry i pieprzem .Dusić jeszcze 10 minut odkryte by sos się zredukował i zagęścić .
Podawać z ryżem na sypko i pozostałymi plastrami ananasa

Przeczytaj również:

  1. Kurczak ze śliwkami
  2. Klasyka: cordon blue
  3. Pierś z kurczaka z oscypkiem
  4. Pozostałe przepisy na kurczaka