Pierś z kurczaka z porem i kurkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 pory (biała część)
40-50 dkg kurek
śmietana 30%
serek topiony z ziołami
sól, przyprawa do kurczaka, papryka słodka,
świeża pietruszka lub koperek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić solą, papryką i przyprawą do kurczaka, odstawić na chwilę. Pora umyć i pokroić w półksiężyce. Kurki oczyścić w razie potrzeby przekroić na pół. Rozgrzać patelnię, wrzucić kurczaka, podsmażyć na rumiano, następnie dodać por i grzyby. Podsmażać jeszcze przez chwilę, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać śmietanę oraz rozpuścić serek topiony, jeszcze chwilę dusić. Podawać z makaronem farfalle lub ryżem. Smacznego!!!