Kurki z krewetkami

5 września 2012, dodał: QDasza
Artykuł zewnętrzny

Udany mariaż krewetek i grzybów – w tym wypadku kurek.

– 300 g krewetek (królewskich, grenlandzkich – wg upodobań)

– 300 g kurek (drobnych)

– 1 cebula

– pęczek kolerku

– sok z 1 cytryny

– 2 łyżki masła

sos:

– śmietana 18 (lub jogurt)

– poszatkowany koperek

– kilka kropel cytryny

– ewentualnie pieprz i zgnieciony czosnek (w zależności od preferencji smakowych)

Podajemy z bagietką/grzankami/pieczywem czosnkowym

Etapy przygotowania

Razem z cebulą na maśle podsmażamy kurki (starannie wcześniej oczyszczone i wypłukane). Smażymy aż puszczą sok.

Następnie dodajemy krewetki (jeśli są zamrożone należy je wcześniej odmrozić). Razem posmażamy je ok 3-4 minuty (w zależności od wielkości krewetek).

Doprawiamy do smaku solą (opcjonalnie), pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy drobno posiekanym koperek.

I nasze wyjątkowo eleganckie danie jest gotowe! Podajemy w miseczkach, krewetki można polać sosem i posypać odrobiną koperku.

file1346835845



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz