URODA I ZDROWIE

Pierś z kaczki z puree ziemniaczanym

5 stycznia 2021, dodał: Redakcja

składniki:

2 piersi z kaczki

2 jabłka

majeranek

sól, pieprz

 

składniki na puree:

300 gram ziemniaków

2 łyżki czubate masła

2 łyżki śmietanki kremówki

sól, pieprz biały

majeranek lub tymianek

Wstawić ziemniaki, aby się ugotpwały.

Pierś z kaczki w całości naciąć w kratkę od strony skóry, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na gorącej patelni skórą do dołu, zrumienić skórę i wytopić tłuszcz. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Mięso przewrócić na drugą stronę i chwilkę smażyć. Kaczkę przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut, tłuszczu nie wylewać.

Na patelni z tłuszczem od kaczki podsmażyć pokrojone w ósemki jabłka. Doprawić majerankiem lub tymiankiem. Mięso wyjąć z piekarnika, aby odpoczęło. Można je przykryć folią aluminiową.

Ziemniaki odcedzić, dodać masło, przyprawić do smaku, dodać śmietankę i utłuc na gładkie purre lub zmiksować blenderem. Kaczkę podajemy pokrojoną na plasterki z kawałkami jabłka i purre ziemniaczanym.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wazelina zamiast odżywki do rzęs?
Lepszy jest olejek rycynowy, ale trzeba uważać, żeby nie dostał się do oka...
Ekskluzywne ciuchy - gdzie?
Też lubię, ale też lubię też ubrania od projektantki Agaty Wojtkiewicz ;)
Czemu kobiety wolą drani?
Z draniem jest ciekawiej, bardziej ekscytująco.. Znika nuda, rutyna codzienności... Można zaszaleć,...
Gazetki promocyjne.
U mnie to bardziej jest na zasadzie reklamy w tv czy necie,...