Pierś z kaczki z puree ziemniaczanym

5 grudnia 2021,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 piersi z kaczki

2 jabłka

majeranek

sól, pieprz

 

składniki na puree:

300 gram ziemniaków

2 łyżki czubate masła

2 łyżki śmietanki kremówki

sól, pieprz biały

majeranek lub tymianek

Wstawić ziemniaki, aby się ugotpwały.

Pierś z kaczki w całości naciąć w kratkę od strony skóry, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na gorącej patelni skórą do dołu, zrumienić skórę i wytopić tłuszcz. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Mięso przewrócić na drugą stronę i chwilkę smażyć. Kaczkę przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut, tłuszczu nie wylewać.

Na patelni z tłuszczem od kaczki podsmażyć pokrojone w ósemki jabłka. Doprawić majerankiem lub tymiankiem. Mięso wyjąć z piekarnika, aby odpoczęło. Można je przykryć folią aluminiową.

Ziemniaki odcedzić, dodać masło, przyprawić do smaku, dodać śmietankę i utłuc na gładkie purre lub zmiksować blenderem. Kaczkę podajemy pokrojoną na plasterki z kawałkami jabłka i purre ziemniaczanym.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....