Pierożki z mąki gryczanej

20 marca 2011, dodał: olecka11
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 30dag mąki gryczanej- ja zmieliłam na mąkę kaszę gryczaną niepaloną
  • 20 dag mąki pszennej
  • Około 1 szklanki wody

Nadzienie:

  • 25 dag białego sera
  • 1 żółtko
  • Sól do smaku

Mąkę gryczaną sparzyć wrzącą woda i zagnieść twarde ciasto, dodając mąkę pszenną.
Ser zmielić i dokładnie utrzeć z żółtkiem i solą. Ciasto rozwałkować, krajać na kwadraty, nakładać łyżeczkę nadzienia i zlepiać dokładnie brzegi trójkątnych pierożków.
Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać polane masłem ,można również polać kwaśna gęstą śmietaną.

Smacznego :-)

file1300563391