Pierożki z ciasta ziemniaczanego

23 lutego 2015, dodał: Beauty
Artykuł zewnętrzny

Składniki ciasta:

1 5szt. średniej wielkości ziemniaków

2 ok.2,5 szklanek mąki

3 25 g drożdży

4 szczypta cukru

5 50 ml letniej wody

6 2 łyżki oleju

7 sól

Wykonanie:

Wodę, drożdże, cukier wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Ziemniaki obrać i ugotować. Po wystygnięciu zmiksować.

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Ciasto nie może się lepić do ręki.

Pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki farszu

1 0,5 szklanki soczewicy(ugotowanej)

2 kilka sztuk suszonych pomidorów (w oleju)

3 ząbek czosnku

4 sól, pieprz i ulubione przyprawy

Wszystkie składniki zmiksować.

Rozwałkować ciasto. Na wykrojony krążek nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem i zlepić.

Pozostawić do wyrośnięcia. Piec przez pierwsze 15 min. w temp.170, później podwyższyć temp. do 180 stop. C i pozostawić w piekarniku na ok.10 min.

Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz